Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μια ιστορία με οσμή σκανδάλου για το τρίγωνο Ελλάς – Γαλλία – ΕΥΔΑΠ. Με αφορμή τον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια

Μια ιστορία με οσμή σκανδάλου για το τρίγωνο Ελλάς – Γαλλία – ΕΥΔΑΠ. Με αφορμή τον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια

του Ειδικού Συνεργάτη

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή οικονομική ζημιά και σημαντική υπονόμευση του επιστημονικού της κύρους, στο πλαίσιο απόπειρας καταστρατήγησης της νομιμότητας με αφορμή την εξέλιξη του κρίσιμου, σε επίπεδο οικονομικό αλλά και δημόσιας υγείας, διαγωνισμού για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, του μεγαλύτερου κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ευρώπης. Το παράδοξο όσο και
προκλητικό είναι ότι στην προσπάθεια αυτή δεν πρωτοστατεί κάποιος εξωγενής παράγοντας αλλά η ίδια η… Διοίκηση της εταιρίας σε αγαστή συνεργασία με το Μαξίμου!

Το θέμα δεν είναι καινούργιο. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς και πολλά δημοσιεύματα έχουν φέρει αυτή την υπόθεση με τη βαριά οσμή σκανδάλου στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, το αποκαλυπτικό άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 13 Φεβρουαρίου 2020, της αείμνηστης Χαράς Τζαναβάρα, υπό τον εύγλωττο τίτλο “Τρικυμία στα ανοικτά της Ψυττάλειας”, όπου τονιζόταν : “απόλυτο αδιέξοδο προκαλούν οι επιλογές της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ σχετικά με τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων του Λεκανοπεδίου”.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, με αφορμή αυτό αλλά και άλλα παρεμφερή αποκαλυπτικό δημοσιεύματα, το θέμα έφερναν στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υποδομών – Μεταφορών και Οικονομικών, απαντήσεις στα πολλά περίεργα της υπόθεσης. Και παρατηρώντας ότι “δεν πρέπει να δημιουργείται καμία υπόνοια για καταστρατήγηση της νομιμότητας και βλάβη του δημοσίου συμφέροντος σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερα δε όταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχουν παρεμβάσεις εκπορευόμενες από ιθύνοντες της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής”. (Η πλήρης ερώτηση εδώ )

Τίποτε όμως αυτά δεν έκανε να ιδρώσουν τα αυτιά της κυβέρνησης και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ. Προχωρούν έτσι ακάθεκτοι, παραβιάζοντας προκλητικά κάθε νομιμότητα, φθάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να εμπλέξουν μέχρι και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), εργαλειοποιώντας το, με στόχο την καταστρατήγηση των νόμιμων διαδικασιών του διαγωνισμού για τη λειτουργία και την συντήρηση του κέντρου
επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) .

Η γέννηση της υπόθεσης με βαριά οσμή σκανδάλου...

Για να γίνει κατανοητή η υπόθεση, πρέπει τα γεγονότα να ιδωθούν με τη σειρά τους. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΕΥΔΑΠ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 260 εκατομμυρίων ευρώ, που με το ΦΠΑ ξεπερνά τα 320 εκατομμύρια ευρώ. Ο διαγωνισμός αυτός διεξάγεται, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το ΚΕΛΨ, σταθερά κάθε πέντε χρόνια περίπου αφού η ΕΥΔΑΠ δεν διαθέτει τους 250 ειδικευμένους τεχνικούς, το κατάλληλο δηλαδή προσωπικό, για να το λειτουργήσει η ίδια. Επόμενο είναι ένας τέτοιος διαγωνισμός με τόσο υψηλό τίμημα να αποτελεί “το μήλον της έριδος” για αρκετές μεγάλες εταιρείες ακόμα και για εταιρείες του εξωτερικού.

Έτσι ήταν γνωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εντός του 2019, η ΕΥΔΑΠ ήταν υποχρεωμένη να προκηρύξει το διαγωνισμό αφού έληγε η περίοδος λειτουργίας του αναδόχου, ο οποίος ήδη λειτουργεί το ΚΕΛΨ. Πράγματι από τις αρχές του 2019 εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. τα τεύχη δημοπράτησης και ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού. με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τον Ιούνιο του 2019. Όταν αιφνιδιαστικά προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 7 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς, διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα άδραξαν την ευκαιρία και επιτέθηκαν με δημοσιεύματα, κατά της τότε διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ισχυριζόμενα ότι αυτή δήθεν προκήρυξε προεκλογικά διαγωνισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ! Με τα δημοσιεύματα αυτά ζητούσαν παράταση 3-4 μηνών γιατί αυτό τους βόλευε για να προετοιμαστούν. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν ήσαν έτοιμοι να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και ότι παρόλο που γνώριζαν ότι ο διαγωνισμός θα λάμβανε χώρα στις αρχές του 2019, δεν επέδειξαν την αρμόζουσα σοβαρότητα έτσι ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως. Η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ κανονικά έπρεπε να μη δεχτεί να βοηθήσει να συμμετέχουν στο διαγωνισμό εταιρείες που δεν αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο διαγωνισμό με απαιτούμενη υπευθυνότητα, όμως υπέκυψε στις πιέσεις, δίνοντας παράταση 40 ημερών, προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη  συμμετοχή ενδιαφερομένων.

Τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αφού έλαβαν την παράταση που επιδίωκαν, για να κωλυσιεργήσουν καθώς δεν είχαν προετοιμασθεί, κατέφυγαν νομικά όπου ήταν δυνατόν, με στόχο να αποδείξουν ότι δήθεν στο διαγωνισμό υπήρχαν φωτογραφικές διατάξεις! Αιχμή του δόρατος των προσφυγών αυτών ήταν ότι η προκήρυξη ζητούσε υπεύθυνο χημικό μηχανικό, ενώ κατά αυτούς θα μπορούσε να ζητάει έναν χημικό και έναν μηχανικό. Δηλαδή παρατηρήθηκε το παγκοσμίως παράδοξο, η διακριτή ειδικότητα του χημικού μηχανικού να αντικαθίσταται από δύο άλλες διακριτές ειδικότητες, του χημικού κι ενός μηχανικού – τι μηχανικού άραγε; Όπως ήταν επόμενο, όλες οι προσφυγές τους απορρίφθηκαν πανηγυρικά από το ΣτΕ και ο διαγωνισμός προχώρησε και με την συμμετοχή τους. Σημειώθηκε μάλιστα μεγάλη συμμετοχή για τα δεδομένα του διαγωνισμού αφού συμμετείχαν τρεις εταιρείες ενώ σε προηγούμενους διαγωνισμούς συμμετείχε μόνο μία.

Η παρέμβαση του Διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ στην Επιτροπή

Η πενταμελής επιτροπή αξιολόγησης της ΕΥΔΑΠ, αφού μελέτησε τις προσφορές όσον αφορά το τεχνικό μέρος, συνέταξε το Πόρισμα της και το παρέδωσε το Νοέμβριο του 2019 στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, κ. Σαχίνη. Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο του Πορίσματος της επιτροπής, όμως το βέβαιο είναι ότι αυτό δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση και έτσι ανέλαβε ο κύριος Σαχίνης να το “διευθετήσει”.

Τίθεται το ερώτημα : αληθεύει αυτό που γράφτηκε, ότι δηλαδή ο κύριος Σαχίνης παρακάλεσε τα μέλη της επιτροπής να “ξαναδούν” το πόρισμα, για δική τους δήθεν προστασία;

Το σύνηθες, το νόμιμο αλλά και το ηθικό είναι το Δ.Σ. να κάνει αποδεκτό το πόρισμα της επιτροπής και μόνο αν έχει πολύ ουσιαστικό λόγο, να απορρίψει την εισήγηση. Προφανώς τέτοιοι λόγοι είναι αδύνατο να βρεθούν, δεδομένου ότι η επιτροπή αποτελείται από στελέχη της ΕΥΔΑΠ – έμπειρους επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους που χαίρουν εκτίμησης εντός της εταιρείας.

Αφού λοιπόν η επιτροπή δεν άλλαζε πόρισμα, βρέθηκε άλλος τρόπος παράκαμψης της.

Με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, ο κύριος Σαχίνης ανακάλυψε μία πρωτοφανή διαδικασία : να στείλει το πόρισμα της αξιολόγησης, προς… νέα αξιολόγηση από το ΤΕΕ! Συνήθως το πόρισμα προσβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους που θίγονται, ενώπιον των εξουσιοδοτημένων για το σκοπό αυτό, φορέων της πολιτείας, δηλαδή ενώπιον της Δικαιοσύνης και όχι ενώπιον του ΤΕΕ.

…και η αντίδραση – καταπέλτης του Συλλόγου μηχανικών της ΕΥΔΑΠ

Αντιδρώντας, ο σύλλογος μηχανικών της ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή του στηλίτευσε την πρωτοφανή αυτή μεθόδευση, η οποία ουσιαστικά υποβαθμίζει τους μηχανικούς της ΕΥΔΑΠ, αλλά στερείται και νομιμότητας αφού δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από το νόμο. Να σημειωθεί δε ότι με το διαδικαστικό αυτό τερτίπι παραπομπής του πορίσματος στο ΤΕΕ, λογικά θα σημειωθεί καθυστέρηση στη ανάδειξη νέου αναδόχου και κατά συνέπεια, εκ των πραγμάτων, εξυπηρετείται ο ήδη εγκατεστημένος ανάδοχος αφού παρατείνεται η υπάρχουσα σύμβαση προς όφελος του.

Όπως όμως διαφαίνεται, ούτε και το “δεκανίκι” του ΤΕΕ μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και τον κύριο Σαχίνη ώστε να επέλθει το, αρεστό σε αυτούς, αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου το ΤΕΕ ορίζει τρεις πραγματογνώμονες:
1. Ε.Χ. Πολιτικό μηχανικό
2. Γ.Π. Ηλεκτρολόγο μηχανικό
3. Φ.Δ. Χημικό μηχανικό

Σύμφωνα με το προς αξιολόγηση αντικείμενο, ο χημικός μηχανικός είναι ο πλέον ειδικός ενώ ο πολιτικός μηχανικός μάλλον δεν έχει σχέση με το αντικείμενο. Μετά από ένα μήνα, ο χημικός μηχανικός παραιτήθηκε και στη θέση του μπήκε ο Ι.Μ επίσης χημικός μηχανικός. Αρχές Μαΐου, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα εκδοθεί το πόρισμα του ΤΕΕ, έχουμε και δεύτερη παραίτηση του ηλεκτρολόγου μηχανικού. ο οποίος σχεδόν μια ημέρα πριν τηνολοκλήρωση του πορίσματος, επικαλέσθηκε φόρτο εργασίας.

Οι δύο αυτές παραιτήσεις εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οφείλονταν είτε στο γεγονός ότι η άποψή τους δεν συνέπιπτε με την βούληση της κυβέρνησης είτε στο ότι τους ασκήθηκαν πιέσεις να υπογράψουν κάτι με το οποίο δε συμφωνούσαν. Ειδικά ο δεύτερος είναι εμφανές ότι παραιτήθηκε την στιγμή κατά την οποία έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα δεδομένου ότι η επιτροπή της ΕΥΔΑΠ ολοκλήρωσε την πλήρη αξιολόγηση σε τέσσερις μήνες ενώ η επιτροπή του ΤΕΕ αξιολογεί μέρος του πορίσματος και ήδη έχουν περάσει τέσσερις μήνες.

Δύο κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση

Εύλογα προκύπτουν διάφορα ερωτήματα ενώ τόσο δημοσιεύματα όσο και η ερώτηση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο περί πιέσεων της γαλλικής κυβέρνησης προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ειδικότερα τίθενται τα εξής δύο κρίσιμα ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν:

Πρώτον : Έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση σε γαλλική εταιρεία ότι ανεξάρτητα από το πόρισμα της επιτροπής η εν λόγω εταιρεία θα περάσει θετικά την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών; Δηλαδή ακόμα κι αν έχει κοπεί για ουσιαστικούς τεχνικούς λόγους, για λάθη και παραλήψεις που συνιστούν “ποινή αποκλεισμού”, όπως λέγεται, η κυβέρνηση πιέζει τον κύριο Σαχίνη να βοηθήσει έτσι ώστε παρανόμως να περάσει στο δεύτερο στάδιο του
διαγωνισμού;

Δεύτερον : Γιατί δεν ακολουθείται η νόμιμη οδός αφού κάθε εταιρεία που πιστεύει ότι αδίκως έχει αποκλειστεί, μπορεί να καταφύγει στα αρμόδια από την πολιτεία όργανα για να δικαιωθεί;

Ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Σαχίνης, χρησιμοποιεί το λαϊκίστικο επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να περάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται από τον έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών στην Β φάση και να αναδειχθεί ανάδοχος ο φθηνότερος. “Οπως λένε ωστόσο άνθρωποι της αγοράς, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε δύο φάσεις και εξαρχής προβλεπόταν ότι στη δεύτερη, δηλαδή αυτήν του ανοίγματος των φακέλων των οικονομικών προσφορών, θα περνούσαν μόνο όσοι διαγωνιζόμενοι είχαν κριθεί τεχνικά κατάλληλοι. Ως τέτοια είχε κριθεί εν προκειμένω μόνο μία κοινοπραξία: αυτή στην οποία μετέχουν Ακτωρ, Αβαξ και Εργοτέμ”, παρατηρεί το άρθρο του Documento, του καλού συναδέλφου Μάριου Αραβαντινού, στις 16 Φεβρουαρίου 2020, με τον τίτλο “Με γαλλικό κλειδί οι μπίζνες Μαξίμου στην ΕΥΔΑΠ”. Και προσθέτει : “Αν και οι σχέσεις του ομίλου με τη ΝΔ είναι διαχρονικά κάτι παραπάνω από καλές, οι κακές γλώσσες λένε ότι τουλάχιστον στην προκειμένη περίπτωση αξιολογήθηκε ως σημαντικότερη η γκρίνια των Γάλλων”.

Συμπερασματικά…

Η λειτουργία του μεγαλύτερου κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ευρώπης, είναι μείζονος σημασίας για την Αττική και ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους κατοίκους της. Ιδιαίτερα κατά την σημερινή περίοδο του κορωνοϊού και της κλιματικής κρίσης με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η προστασία του Σαρωνικού συνιστά πολύ σοβαρή υπόθεση για την υγεία των πολιτών. Κατά συνέπεια πρέπει να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και οι εταιρείες να πληρούν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις αφού στο θέμα της υγείας των πολιτών δεν χωρούν εκπτώσεις. Εξάλλου γι αυτό το λόγο όπως προβλέπει ο νόμος, δεν προκρίνεται απλώς ο φθηνότερος αλλά ο συμφερότερος υποψήφιος: με την έννοια ότι από αυτούς που πληρούν τις προδιαγραφές και η προσφορά τους είναι ποιοτικά και τεχνικά αποδεκτή, πρέπει να αναδειχθεί ο φθηνότερος. Με την διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, υπηρετείται η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, κάθε δε παρέκκλιση δεν οδηγεί απλώς σε παράνομη διαδικασία αλλά αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση και ο κ Σαχίνης να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων συγκεκριμένης γαλλικής εταιρείας και να εφαρμόσουν το νόμο. Με αυτόν το τρόπο θα περιφρουρήσουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τα συμφέροντα της εταιρείας αφού οποιαδήποτε παράβαση περιβαλλοντικών κανόνων, οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ατύχημα θα επιφέρει τρομερή ζημιά στην ΕΥΔΑΠ και όχι μόνο οικονομική. Μια ζημιά που θα πλήξει τόσο το κύρος της εταιρείας όσο και το δημόσιο συμφέρον.

One thought on “Μια ιστορία με οσμή σκανδάλου για το τρίγωνο Ελλάς – Γαλλία – ΕΥΔΑΠ. Με αφορμή τον διαγωνισμό για την Ψυττάλεια

Leave a Reply

five + 5 =

Top