Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μετωπική πρώην στενού συνεργάτη του Κ.Καραμανλή με Σκέρτσο-Γεραπετρίτη: “Λειτουργούν ως αντιβασιλείς”! “Eυθύνη Μητσοτάκη ότι σήμερα δεν κυβερνούν οι υπουργοί αλλά οι αυλοκόλακες του Μαξίμου”

Μετωπική πρώην στενού συνεργάτη του Κ.Καραμανλή με Σκέρτσο-Γεραπετρίτη: “Λειτουργούν ως αντιβασιλείς”! “Eυθύνη Μητσοτάκη ότι σήμερα δεν κυβερνούν οι υπουργοί αλλά οι αυλοκόλακες του Μαξίμου”

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το ‘σύστημα” του Μαξίμου εξαπολύει με συνέντευξή του στο kosmodromio.gr και τον Βαγγέλη Μαρινάκη ο επικεφαλής του Forum2020.gr, πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της ΝΔ και πολιτικός αναλυτής Νίκος Καραχάλιος, μιλώντας για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, τα Ελληνοτουρκικά και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.

Aς ξεκινήσουμε με τα της πανδημίας. Διαβάζω άρθρο σας με τίτλο «Una faccia una razza? – Η Ιταλία έφυγε από το Μπέργκαμο, η Ελλάδα πάει. . .». Βλέπετε την Ελλάδα να εξελίσσεται σε Μπέργκαμο κύριε Καραχάλιο; Κι αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη;

Βλέπω την Ελλάδα να εξελίσσεται οσονούπω σε Μπέργκαμο. Aν πάρουμε τους παράγοντες και τους βάλουμε κάτω, θα δούμε τι; Ό,τι ενώ το κοινώς λεγόμενο και το στερεότυπο είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιάζουν σε πάρα πολλά πράγματα οι Έλληνες και οι Ιταλοί, εξού και η διαχρονική φράση «Una faccia una razza», ότι είμαστε ίδια φάτσα, ίδιο πρόσωπο, έχουμε πάρα πολλές διαφορές. Η κυριότερη, και αυτή αναφέρω στο άρθρο, είναι ότι οι Ιταλοί μαθαίνουν ενώ οι Έλληνες δείχνουν να μην μαθαίνουν. Οι Ιταλοί από το Μπέργκαμο πήραν ένα πολύ σκληρό μάθημα, το πλήρωσαν σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, όμως μετά αντέδρασαν, βελτιώθηκαν τάχιστα, βελτίωσαν τις δομές υγείας τους και μπόρεσαν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Φτάσανε μέχρι και να αλλάξουν κυβέρνηση όταν διαπίστωσαν πως η κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματική και ενώ τοποθετήθηκε πρωθυπουργός και δεν εξελέγη (ήταν αποτέλεσμα συνεννοήσεων εντός Κοινοβουλίου) ο σκληρός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι έκανε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς. Προχώρησε στην περικοπή κόκκινων δανείων πολιτών που χρωστούσαν έως πέντε χιλιάδες ευρώ κάνοντας μια mini σεισάχθεια.

Στη Σερβία, που δεν έχει την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα πολύ πιο φτωχή από εμάς, έχουν πέντε χιλιάδες θύματα, σχεδόν τα μισά σε σχέση με εμάς, ενώ ο πληθυσμός είναι κοντά στον ελληνικό αν στη Σερβία συνυπολογίσουμε και τη Ρεπούμπλικα Σρπσκα, την οποία στηρίζει το σερβικό σύστημα υγείας. Μπορείτε κ. Μαρινάκη αυτή τη στιγμή να ταξιδέψετε, να πάτε σε σέρβικο νοσοκομείο χωρίς καμία διατύπωση πέραν του διαβατηρίου σας και να κάνετε εμβόλιο, διαλέγοντας κιόλας εμβόλιο, και η οικονομία τους είναι ανοικτή. Η οικονομία τους έκλεισε κατά διαστήματα μόνο για τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, δηλαδή τα γήπεδα, τους συναυλιακούς χώρους και τα shopping malls (τα τελευταία άνοιξαν προχθές μαζί με τους κινηματογράφους).

Δεν είχαμε λοιπόν σε Ιταλία και Σερβία το καθολικό λοκντάουν που βλέπουμε εδώ, είχαμε «έξυπνα» λοντάουν. Στην Ιταλία, όπως και στη Σερβία, προσαρμόστηκαν οι πολιτικές στις ανάγκες της χώρας, δεν προσαρμόστηκε η χώρα στις ιδεοληψίες πολιτικών. Ξέρω τι μπορεί να μου πείτε, ότι δεν παίρνουν τις αποφάσεις οι πολιτικοί, και θα σας απαντήσω με κάτι που υπονοώ στο άρθρο μου και επιβεβαιώνεται σήμερα από την εφημερίδα Δημοκρατία.

Διαβάζοντας το άρθρο σας έχω την εντύπωση ότι «κολλάει» με αυτό που είχατε πει παλιότερα για εισοδισμό σημιτικών στελεχών που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της παράταξης.

Το κακό κ. Μαρινάκη δεν είναι τόσο ότι αλλοιώνουν το περιεχόμενο της παράταξης ιδεολογικά, γιατί μια παράταξη όπως η Νέα Δημοκρατία που κινείται από τις παρυφές της Αριστεράς έως τις παρυφές της Άκρας Δεξιάς είναι λογικό να έχει τάσεις και να καλύπτει διάφορους ιδεολογικούς χώρους.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τον εισοδισμό των νέο-νεοφιλελεύθερων οι οποίοι ως έξαλλοι εκσυγχρονιστές κυριάρχησαν στο ΠΑΣΟΚ κι απέτυχαν και τώρα δια του εισοδισμού κοιτάνε πως θα κυριαρχήσουν και στη Νέα Δημοκρατία. Δύο εξ αυτών, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκέρτσος, οι οποίοι λειτουργούν ως αντιβασιλείς, όπως αποκαλύπτεται στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» όπου πλέον έχουμε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, είναι αυτοί που επιβάλλουν πλέον στην κυβέρνηση και σε όλο τον ελληνικό λαό για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη τα παράλογα μέτρα που βλέπουμε.

Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει σύντομα να λογοδοτήσουν κ. Μαρινάκη. Δεν μπορεί να έχεις τριάντα επιστήμονες μαζεμένους, να τους παρακάμπτεις, να παραπληροφορείς τον ελληνικό λαό και να αποδεικνύεται από τα πρακτικά της επιτροπής ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν δύο άσχετοι, για να μην πω επικίνδυνοι μαξιμιλιανοί αυλοκόλακες.

Αντιληπτά όσα λέτε, αλλά δεν έχει ευθύνη κι ο πρωθυπουργός που τους επέλεξε;

Σαφέστατα, και θα πρέπει μετά το σημερινό δημοσίευμα να βγει ο ίδιος και να πει στον ελληνικό λαό ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Πέρυσι δεν είχαμε ξεπεράσει τους 200 νεκρούς στη χώρα και δίναμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση, τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του. Ενώ άλλοι στην Ευρώπη πιάστηκαν εξαπίνης πήραμε σκληρά μέτρα και απέδωσαν.

Tώρα έχουμε έναν αχταρμά, ένα μπάχαλο δίχως να έχουμε το άλλοθι της άγνοιας. Τώρα έχουμε όπλα στα χέρια μας, έχουμε εμβόλια και φάρμακα (παρότι αρκετοί το ξεχνάνε) κι ένα σύστημα υγεία που μάχεται. Τι δεν έχουμε; Δεν έχουμε κοινή λογική, στρατηγική και συνολική αντίληψη των πραγμάτων.

Δεν μπορεί να στέλνουμε τα παιδιά στα σχολεία δύο εβδομάδες πριν κλείσουν. Δεν μπορεί να έχουμε γεμάτα ΜΜΜ και να μην αφήνουμε να γίνονται λειτουργίες του Πάσχα, έστω σε ανοικτό χώρο. Δεν μπορεί να αφήνουμε τον κόσμο να στριμώχνεται στο μετρό, αλλά να μην τον αφήνουμε να φάει σε ένα εστιατόριο με αποστάσεις. Όλα αυτά δείχνουν την ευθύνη όχι μόνο των επιτελών του Μαξίμου, αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Φτάσαμε να έχουμε το 75,9% των θανάτων στο κρίσιμο διάστημα της κορύφωσης του δεύτερου κύματος να λαμβάνει χώρα εκτός ΜΕΘ και σε θνησιμότητα 3,2%, από τα μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ παγκοσμίως.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν φέρει ακέραιη την ευθύνη γιατί δεν αλλάζει τις λάθος πολιτικές του. Δείχνει μια εμμονή για υπερσυγκέντρωση στα χέρια του όλων των αποφάσεων αλλά δείχνει τρομακτική αδυναμία να δώσει τις σωστές κατευθύνσεις και να επιλέξει τα σωστά πρόσωπα. Και δεν αναφέρομαι σε υπουργούς, γιατί την Ελλάδα σήμερα δεν την κυβερνούν οι υπουργοί αλλά οι αυλοκόλακες του Μαξίμου.

Έχετε επισημάνει ωστόσο πως αυτή η τάση του σημιτισμού εκφράζει ένα μη δημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο κομμάτι μιας παλιάς πολιτικής ελίτ. Μήπως η ηγεσία της κυβέρνησης τους κρατάει ακόμη στις θέσεις τους γιατί εξυπηρετούν ακόμη αυτό το σχέδιο;

Πολύ φοβάμαι πως ναι, αλλά αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Μακάρι να είχαμε ένα φιλελεύθερο (όχι νεοφιλελεύθερο σχέδιο) που θα περιλάμβανε μια λάθος για μένα πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας, αλλά να είχαμε τουλάχιστον λειτουργικό σύστημα ιδιωτικής υγείας για τους πολίτες. Εδώ δεν έχουμε ούτε ιδιωτική υγεία, αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν κρατηθεί ουσιαστικά εκτός της μάχης του Covid και τη δημόσια υγεία δεν την ενισχύουμε.

Και τα δύο συστήματα δηλαδή τα αποδυναμώνουμε γιατί θεωρούμε τις επενδύσεις στην υγεία έξοδα όπως λέει ο κ. Γεραπετρίτης με τον κ. Σκέρτσο. Που ακούστηκε η επένδυση στην υγεία του πολίτη, η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, η αγορά ενός τομογράφου να θεωρείται έξοδο κι όχι επένδυση στην υγεία;

Θα προτιμούσα να είχαμε 2.000 ΜΕΘ με τις 1.000 στον ιδιωτικό τομέα, παρά να μην ενισχύουμε ούτε τον δημόσιο τομέα, ούτε να αφήνουμε έξω από τη μάχη τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι πρωτοφανή! Αυτά είναι Μητσοτακοpolitics! Είναι πολιτικές του Κυριάκου και των Kiriakistas. Οι «άριστοι» του Μαξίμου για το χειρότερο επιτελείο που έχει μαζευτεί από τη Μεταπολίτευση και μετά στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Καραχάλιου στον Βαγγέλη Μαρινάκη στο kosmodromio.gr

 

Leave a Reply

3 + 14 =

Top