Είστε εδώ
Home > FAQ media > Μετά το ΣτΕ τι; Tα επόμενα “επεισόδια” μετά την απόρριψη των προσφυγών που φέρνει “μαύρο” στο MEGA

Μετά το ΣτΕ τι; Tα επόμενα “επεισόδια” μετά την απόρριψη των προσφυγών που φέρνει “μαύρο” στο MEGA

Την αντίστροφη μέτρηση μέχρι να πέσει το οριστικό «μαύρο» στο Mega μετά από περίπου τρεις δεκαετίες σήμανε το ΣτΕ με τη σημερινή του απόφαση, με την οποία απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο τηλεοπτικός σταθμός και 112 εργαζόμενοί του, ζητώντας να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για την «αυλαία» στο «μεγάλο κανάλι» θα εξαρτηθεί από το διαδικαστικό μέρος της σχετικής απόφασης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα στείλει την απόφασή του στο ΕΣΡ, το οποίο με τη σειρά του θα την κοινοποιήσει στην ΕΕΤΤ και στη Digea.

Στη συνέχεια, η Digea είναι υποχρεωμένη να κατεβάσει το σήμα του Mega.

Το «χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου» όμως, προβλέπει ακόμη ένα στάδιο. Ο λόγος για τους πλειστηριασμούς των περιουσιακών του στοιχείων από της δανείστριες τράπεζες, οι οποίες αναμένουν τη σχετική απόφαση ώστε το κανάλι να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή τους κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, «ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Η αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή -κατά το ΣτΕ- «δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στις προπαρασκευαστικές εργασίες του άρθρου 14Α του εν λόγω νόμου, από τις οποίες ουδόλως προκύπτει ότι ο νομοθέτης σκοπούσε στην προστασία de facto δημιουργηθεισών καταστάσεων και τούτο ανεξαρτήτως της συνταγματικότητας μιας διάταξης με τέτοιο περιεχόμενο με την οποία απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας του προγράμματος (και της εμβέλειας εκπομπής) των παρόχων».

Πηγή: altsantiri.gr

Leave a Reply

Top