Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μετά την κυβερνητική «κακοφωνία», ανοίγει το παράθυρο των απολύσεων σε ανεμβολίαστους!

Μετά την κυβερνητική «κακοφωνία», ανοίγει το παράθυρο των απολύσεων σε ανεμβολίαστους!

Tο απόλυτο μπάχαλο με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης των «αρίστων» όσον αφορά το ζήτημα των απολύσεων σε ανεμβολίαστους! 

Μετά τις ανακοινώσεις για τα τιμωρητικά μέτρα αναστολής εργασίας και άδειας άνευ αποδοχών ως συνέπεια της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς, άνοιξε επισήμως και ρητά θέμα απολύσεων, το οποίο ανοιγόκλειναν χθες μέσα στην ημέρα διαφορετικοί υπουργοί, δημιουργώντας πλήρη σύγχυση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Το θέμα για απολύσεις άνοιξε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, την ώρα που ο μεν πολιτικός της προϊστάμενος Κωστής Χατζηδάκης έλεγε ακριβώς το αντίθετο, ενώ ο έτερος αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης συντασσόταν με τα λεγόμενά της. Αλλά ακόμα και όταν η ίδια υποχρεώθηκε τελικά να ανασκευάσει, ήρθε ο Μάκης Βορίδης να μιλήσει και πάλι για απολύσεις.

Και ασφαλώς μέσα από αυτήν την κυβερνητική κακοφωνία ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για τις απολύσεις, το οποίο έρχεται να πλανιέται ως νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή, προστιθέμενη στη γνωστή τακτική εκφοβισμού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, αντί να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες που ακόμα έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο. Έτσι, κορυφαίοι υπουργοί ήδη διαδραματίζουν ρόλο «λαγού», παρά τις αναμενόμενες προσπάθειες του Μαξίμου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις…

Η αρχή
Ειδικότερα, μιλώντας στο Open σχετικά με την αναστολή εργασίας/άδεια άνευ αποδοχών στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από 16 Αυγούστου, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ταβάνι -λέμε τώρα ενός μήνα- και, μετά, τώρα ο εργοδότης να μπορεί να πει: Μετά από έναν μήνα που ο εργαζόμενος στη δομή μου δεν έχει κάνει ακόμα εμβόλιο, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενούς μου. Αρα, μετά από αυτόν τον ένα μήνα -αλλά ξαναλέω δεν έχουμε καθορίσει ακόμα το χρονικό περιθώριο-, να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», είπε ξεσηκώνοντας σάλο αντιδράσεων.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιστράτευσε και τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη προκειμένου να «αδειάσει» την υφυπουργό του. Έτσι, στον ΑΝΤ1, ο υπουργός έλεγε το αντίθετο: «Δεν απολύεται κανένας, αλλά λέμε άδεια άνευ αποδοχών, διότι ακριβώς αποτελεί εκεί πέρα η παρουσία τους, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, αντικειμενικά και με βάση τα δεδομένα της επιστήμης, κίνδυνο για τους άλλους. Δεν θες να κάνεις εμβόλιο, μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Τη σκυτάλη του εκφοβισμού πήρε αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης -ο οποίος μην ξεχνάμε ότι ήταν και ο πρώτος που απειλούσε προ καιρού με απολύσεις- και συντάχθηκε με τις δηλώσεις της κ. Μιχαηλίδου, λέγοντας ότι «ένας άνθρωπος που εργάζεται σε μια δομή φροντίδας ηλικιωμένων και που αποφασίζει ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί […], αλλά αντιλαμβάνεται προφανώς ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, άθελά του προφανώς, και άρα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που φροντίζει, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; πρέπει να παραμείνει στη δομή; Αμα αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει, έχει τα κριτήρια για να δουλεύει σε έναν τέτοιο χώρο;».

Και συνέχισε: «Ενας υγειονομικός ή ένας εργαζόμενος σε μονάδες ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (sic), ο οποίος αποφασίζει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, άρα γνωρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αυτού του οποίου φροντίζει, προφανώς είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά».

Υπαναχώρηση κατ’ εντολή
Σ’ αυτό το φόντο κύκλοι της κυβέρνησης άφηναν να διαρρεύσει ότι στις τάξεις του Μαξίμου υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια, κυρίως για τις δηλώσεις της Δ. Μιχαηλίδου, που διαθέτει την ιδιότητα της υφυπουργού Εργασίας. Η αποκάλυψη των κυβερνητικών σκέψεων ή σχεδίων πυροδότησε έναν γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο «ώστε να διορθωθεί η αστοχία».

Μετά τον σάλο, η ίδια η Δ. Μιχαηλίδου υποχρεώθηκε άνωθεν να ανασκευάσει και να πάρει πίσω τη δήλωσή της, λέγοντας ότι «η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος» και ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση». Την ίδια ώρα, συνεργάτες του πρωθυπουργού την «άδειαζαν», λέγοντας ότι ήταν «εκτός γραμμής» και ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων.

Παράθυρο επέκτασης της υποχρεωτικότητας
Την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξετάζει η κυβέρνηση στη σκιά του εκτροχιασμού του γαλάζιου χρονοδιαγράμματος που αφορά την ύψωση του τείχους ανοσίας. « Όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος» απάντησε σε σχετική ερώτηση η Αριστοτελία Πελώνη, ενώ ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «για μένα η έννοια της αναστολής είναι απλώς μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής, αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. […] Αρα, λοιπόν, αυτές οι υποχρεώσεις οι υγειονομικές, που συνδέουν ορισμένα επαγγέλματα, θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του». Και στη ρητή ερώτηση περί απόλυσής του, απάντησε καταφατικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, επιχείρησε να στήσει μικροκομματικό σκηνικό έντασης, καθώς κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να πάρει συγκεκριμένη θέση στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων». Ο ίδιος ο Μ. Βορίδης παρ’ όλα αυτά έδειξε να παίρνει αποστάσεις από την κυβερνητική στόχευση να βάλουν πλάτη οι ιερείς για την ενίσχυση των ρυθμών εμβολιασμού. «Οι θεολογικές απόψεις είναι κάτι, οι επιστημονικές απόψεις είναι επίσης κάτι άλλο. Αυτά μπορεί να καταλήγουν στο να διαμορφώνεται μια προσωπική άποψη για τα πράγματα. Το σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείται το σχήμα του ιερέα προκειμένου να επηρεάζει στην α ή τη β κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτική γκάφα
«Η γκάφα της Δόμνας Μιχαηλίδου για απολύσεις αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Οι τομεάρχες Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η αναπλώτρια Τομεάρχης Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αφού τάχθηκαν υπέρ συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που θα εκτελούνται αποκλειστικά από εμβολιασμένο προσωπικό και κατά της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας, επισήμαναν ότι «όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, το κράτος, ως εργοδότης, δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της» και «όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η άδεια άνευ αποδοχών στην πράξη σημαίνει απόλυση».

Πηγή: efsyn.gr και avgi.gr

Leave a Reply

18 + eleven =

Top