Είστε εδώ

Μετά από 24 ώρες άκαρπων προσπαθειών να βρεθεί αντικαταστάτης … λύση Πέλώνη! Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος η αναπληρώτρια του Χρ. Ταραντίλη

Μετά από άκαρπες βολιδοκοπήσεις 24 ωρών και αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εισέπραξε και 3 όχι από βουλευτές που προσέγγισε για να δεχτούν να αναλάβουν την θέση του παραιτηθέντος Χρήστου Ταραντίλη, η κυβέρνηση κατέληξε στη λύση ανάγκης της αναβάθμισης της μόνης διαθέσιμης, μεχρι τώρα αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

Η Αριστοτελία Πελώνη λοιπόν ανακοινώθηκε ότι είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά την παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, ο οποίος επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους.

Σε ερώτηση για το αν έχει αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος μιας και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μετά από την παραίτηση του κ. Ταραντίλη, η κα Πελώνη αρκέστηκε να πει: «Για να είμαι εδώ, προφανώς».

Σημειώνεται ότι την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου υπέβαλε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Στην επιστολή του ο κ. Ταραντίλης επικαλείται οικογενειακούς λόγους που δεν του επιτρέπουν όπως αναφέρει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ερωτηματικά προκαλεί πάντως η όλη μεθόδευση που καταδεικνύει οτι το Μαξίμου βρέθηκε απροετοίμαστο και αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια κατάσταση damage control με την παραίτηση Ταραντίλη αφου οι πληροφορίες αναφερουν οτι εδω και 10 ημερες προσπαθουσαν να τον μεταπείσουν αλλά τελικά φαίνεται οτι κατι απροβλεπτο χθες οδηγησε στις ραγδαίες εξελίξεις .

Ερωτηματικά επισης δημιουργουνται και από το ότι η κ. Πελώνη ανέλαβε νέα κυβερνητική εκπρόσωπος δίχως να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την τοποθέτησή της. Αρχικά την Κυριακή το απόγευμα οι κυβερνητικοί συντάκτες ενημερώθηκαν ατύπως, ότι η καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, θα γίνει από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο. Στην συνέχεια, πάλι ατύπως, η κ. Πελώνη αναβαθμίστηκε σε «τελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου», και την Δευτέρα το πρωί αναβαθμίστηκε πλήρως σε κυβερνητική εκπρόσωπο. Πάντως ούτε στη ενημέρωση το ανακοίνωσε επισήμως, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης για την παραίτηση του προκατόχου της.

Είναι σαφές ότι παρότι ο κ. Ταραντίλης επικαλέστηκε και επέμεινε στους οικογενειακούς λόγους, η παραίτησή του οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και δη με τους ατυχείς χειρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου στην υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη. Ο κ. Ταραντίλης χρεώθηκε συνολικά τα λάθη του επικοινωνιακού επιτελείου και το πλήρωσε με την απομάκρυνσή του. Εν συντομία, ο κ. Ταραντίλης είχε δηλώσει την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο μπρίφινγκ ότι «ο σκηνοθέτης υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους». Είχε αποφύγει ακόμη και να πει το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρετούσε την αρχική γραμμή προστασίας του διευθυντή του Εθνικού. Το ερώτημα είναι εάν την είχε αποφασίσει μόνος του, όπως του χρεώνουν εκ των υστέρων. Σύμφωνα με την εκδοχή που διαρρέουν ορισμένοι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου «δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε και δεν διαχειρίστηκε σωστά την υπόθεση στο αρχικό της στάδιο». Άρα έχει και την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το αρχικό λάθος που εκ των υστέρων διόρθωσαν οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος με τις δηλώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η αρχική γραμμή δεν ήταν του κ. Ταραντίλη, ( ο ίδιος φέρεται να είχε διαφωνήσει), ήταν συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου την οποία σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρέτησε. Μερικές ημέρες αργότερα όμως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος δήλωσαν ότι ο Δημήτρη Λιγνάδης υποχρεώθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, εκθέτοντας έτσι την κ. Μενδώνη αλλά και τον κ. Ταραντίλη ο οποίος πλέον εμφανιζόταν σαν ψεύτης ενώπιον της κοινής γνώμης. Από εκεί και μετά η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη. Τον κ. Γεραπετρίτη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο επίπεδο της Βουλής.

Ο κ. Ταραντίλης αντέδρασε υποβάλλοντας την παραίτησή του. Οι διαρροές όμως εναντίον του από το Μέγαρο Μαξίμου είχαν αρχίσει δύο ημέρες πριν την παραίτησή του. Σύμφωνα με αυτές ο κ. Ταραντίλης ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί «δεν άντεξε την πίεση των δύο υποθέσεων, Λιγνάδη-Μενδώνη και Κουφοντίνα». Επιπροσθέτως διέρρεαν ότι «από την αρχή της τοποθέτησή του είχε πρόβλημα να ενσωματωθεί στον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου».

Πάντως η εξέλιξη είχε διαφανεί από την στιγμή που ο κ. Ταραντίλης σταμάτησε την εμφανίσεις του στο μπρίφινγκ, (μετά την ατυχή δήλωση για τον Δημήτρη Λιγνάδη), και την ενημέρωση έκανε η ακόμη τότε αναπληρώτριά του, Αριστοτελία Πελώνη. Η υπόθεση όπως και οι διαρροές δείχνουν την γενικότερη δυσλειτουργία του κυβερνητικού επιτελείου. Από την κριτική δεν έχει γλιτώσει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιπλέον χρεώνεται εκ των πραγμάτων ότι η καθοδήγηση που έκανε στην Λίνα Μενδώνη εξέθεσε εν τέλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη προκαλεί φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής είχε συνέπεια την απώλεια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η «στρατηγική επιλογή» ήταν να μην απομακρυνθεί η Λίνα Μενδώνη, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Μετά την παραίτηση Ταραντίλη όμως το θέμα Μενδώνη επανέρχεται. Μία ακόμη διάσταση είναι ότι για πρώτη φορά υπήρξε διάρρηξη της κεντρικής γραμμής από τους βουλευτές που δεν συμμερίζονταν την εκτίμηση πολιτικού κόστους και ζητούσαν απομάκρυνση Μενδώνη. Πολλοί επιμένουν ακόμη.

Πηγή: documentonews.gr / Σπύρος Γκουτζιάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *