Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μεγαλοπρεπές “άδειασμα” στην Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων: “Βάφτισε” συναίνεση τις τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο για μαθήματα με κάμερες 

Μεγαλοπρεπές “άδειασμα” στην Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων: “Βάφτισε” συναίνεση τις τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο για μαθήματα με κάμερες 

Την προχειρότητα και τη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει μια τροπολογία που βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αποδεικνύει η συνάντηση της ΔΟΕ με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Βαϊνανίδη στο alfavita.gr, ο Πρόεδρος και το επιστημονικό συμβούλιο της Αρχής διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους στο υπουργείο Παιδείας ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μελέτη αντικτύπου προτού εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση και φυσικά πριν η ρύθμιση να εφαρμοσθεί στα σχολεία.

Η περιβόητη «συναίνεση» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την οποία επικαλέστηκαν τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν ήταν παρά οι τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για τη σύνταξη της διάταξης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά συναίνεση, εφόσον ούτε μελέτη αντικτύπου έχει υπάρξει, ούτε έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ανεξάρτητη Αρχή, παρόμοιες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει κάπου ακόμη διότι προκύπτουν συνεχώς τεχνικά προβλήματα ή ζητήματα με τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων.

Εκτιμήθηκε μάλιστα ότι μια τέτοιας έκτασης μελέτη δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, στην καλύτερη των περιπτώσεων – γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μόλις μια ημέρα πριν την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας όρισε συνεργάτιδά της στη θέση υπευθύνου για την προστασία των δεδομένων, θέση που παρέμενε κενή εδώ και δέκα μήνες.

ΠΑΣΑΔ: Δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη για καμία ενέργεια που πηγάζει από την τροπολογία Κεραμέως

«Δεν υπάρχει καμία σύμφωνη γνώμη για καμία ενέργεια που πηγάζει από την τροπολογία της Υπουργού» διευκρινίζει σε σχετική ανακοίνωση και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, σημειώνοντας πως η κρίση της Αρχής (θετική ή αρνητική) θα εξαρτηθεί από την μελέτη της έκθεσης αντικτύπου.

Ειδικότερα αναφέρει: «Μας γνωστοποιήθηκε ότι δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη για καμία ενέργεια που πηγάζει από την τροπολογία της Υπουργού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Δασκάλων, διευκρινίζοντας ότι «η Υπουργός νομοθέτησε, ως εκ του νόμου είχε το δικαίωμα, και θα πρέπει να υποστηρίξει την νομοθετική της πρόταση με έκθεση αντικτύπου, η οποία θα περιλαμβάνει ενδελεχή έρευνα όλων των επιπτώσεων που προκύπτουν θετικών και αρνητικών από εφαρμογή του νόμου με συγκεκριμένη υπουργική απόφαση. Η έκθεση αυτή είναι που θα μπει στην κρίση της Αρχής και για την οποία θα δωθεί θετική ή αρνητική απόφαση».

πηγή: alfavita.gr

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

2 thoughts on “Μεγαλοπρεπές “άδειασμα” στην Κεραμέως από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων: “Βάφτισε” συναίνεση τις τεχνικές οδηγίες που δόθηκαν στο υπουργείο για μαθήματα με κάμερες 

Leave a Reply

five × four =

Top