Είστε εδώ

Μεγάλο ατόπημα της Ρωσίας, ως “αντίποινα” στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Κύπρο: Ανακοίνωσε απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο!

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet κάνει λόγο για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ρωσίας και κατεχομένων, ως απάντηση της Μόσχας στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πώς έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» και από τη Μόσχα, με το πιθανότερο από τα σενάρια να θέλει τις πτήσεις να πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα.

Επιπλέον, η Milliyet αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και ότι γίνονται προσπάθειες προετοιμασίας της πρώτης πτήσης από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα για τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τα οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η Milliyet, αφού αναφέρει ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία μετατοπίστηκε το σημείο προτίμησης των Ρώσων τουριστών από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από ΗΠΑ προς Κύπρο.

«Game changer» για τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Φρουράς η απόφαση που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Παρασκευή να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην κυπριακή δημοκρατία το 1987.

Πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Φρουράς θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν σταδιακά τον παλαιού τύπου σοβιετικό ή ανατολικοευρωπαϊκό εξοπλισμό, με σύγχρονο.

Η άρση εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε σε ετήσια βάση, άρα η χθεσινή ανακοίνωση αφορά το έτος 2023 και τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.

«Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε και πιστοποίησε στο Κογκρέσο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις βάσει της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να επιτραπεί η έγκριση εξαγωγών, επανεξαγωγών και μεταφορών αμυντικού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία για το οικονομικό έτος 2023. Η συμμόρφωση με τους όρους αξιολογείται σε ετήσια βάση» ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λευκωσία και Αθήνα υποδέχονται με ικανοποίηση την απόφαση, χαιρετίζοντας την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολίασε: «Αυτό σηματοδοτεί μια απόφαση ορόσημο, αντανακλώντας την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *