Είστε εδώ

«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις» (του Τάσου Παππά)

Λίγους μήνες βρίσκεται στη θέση του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, και διαπίστωσε ότι τα πράγματα είναι ζόρικα. Ανακάλυψε το 2021 αυτό που όλοι γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, πελατειακά δίκτυα είναι υπεύθυνα για την κατάσταση που υπάρχει σχεδόν παντού στη χώρα. Μιλώντας στα «Νέα» (13.11.2021) ανέφερε:

– «Δυστυχώς πολλές πόλεις χτίστηκαν δίχως πολεοδομικό σχεδιασμό, δίχως να εξασφαλίζονται τα minimum από φυσικές καταστροφές και ειδικά πλημμύρες».

● Η παράταξη με την οποία συνεργάζεστε και ισχυρίζεται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της χώρας, είναι αυτή που σχεδίασε (τρόπος του λέγειν) τη μεταπολεμική Ελλάδα. Παρά τις καταστροφές που έχουν γίνει και παρά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εξαιτίας των εγκληματικών επιλογών της, συνεχίζει να δηλώνει υπερήφανη γι’ αυτό που έχει πετύχει. Ο αποκαλούμενος και εθνάρχης, ο πατριάρχης του εγχώριου αστισμού, έχει τοποθετηθεί στο βάθρο του αναμορφωτή και οι οπαδοί του δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Αυτός έκανε κουμάντο στον τόπο κι ας αναρωτήθηκε, υποτίθεται έμπλεος οργής, «ποιος τον κυβερνά;», όταν το σύστημα που είχε χτίσει για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οι αντίπαλοί της, προσπάθησαν κάπως να σουλουπώσουν την Ελλάδα, κυρίως μετά το 1981, είχαν ιδέες, κάποιοι έδωσαν μάχες (π.χ. Τρίτσης), ωστόσο γρήγορα κι αυτοί, για να ικανοποιήσουν το εκλογικό ακροατήριό τους που ασκούσε έντονες πιέσεις για διευκολύνσεις, τα παράτησαν και ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο.

– «Αυτό που ζήσαμε στη Μάνδρα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα».

● Αρα, δεν είχαν δίκιο οι παράγοντες της παράταξης με την οποία συνεργάζεστε, που εκείνη την περίοδο έλεγαν στο εμβρόντητο πλήθος ότι για τις καταστροφές στη Μάνδρα ευθύνεται η διοίκηση της περιφέρειας. Αρα, η επιθετική ρητορική τους εναντίον της τότε επικεφαλής είχε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αρα, μπορώ να υποθέσω, ότι κάτι ανάλογο έκαναν και στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Αρα, δικαιούμαι να ισχυριστώ ότι οι ιδιοκτήτες της χώρας, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν πόντους στο πολιτικό παιχνίδι, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μετέλθουν όλα τα μέσα προκειμένου να φορτώσουν δικές τους ευθύνες στις πλάτες άλλων, δηλαδή εκείνων που κάνουν την αποκοτιά να αμφισβητούν την ηγεμονία τους.

– «Στις επισκέψεις μου στην Ιθάκη, την Κέρκυρα, είδα σπίτια χτισμένα στα ρέματα. Το ίδιο συμβαίνει και με πολυκατοικίες στην Αττική».

● Και αλλού, κύριε υπουργέ. Και δεν είναι μόνο τα μπαζωμένα ρέματα πάνω στα οποία χτίστηκαν σπίτια και πολυκατοικίες, είναι και οι επαύλεις μεγαλόσχημων που φύτρωσαν δίπλα σε ακτές, παραβιάζοντας τη νομοθεσία την οποία έκαναν λάστιχο οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές γιατί δεν ήθελαν να τα βάλουν με τους ισχυρούς και γιατί προσδοκούσαν καμιά δωρεά απ’ αυτούς. Και έτσι έχουμε: Ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη δόμηση σε παραλίες, όχθες και κοίτες ποταμών. Καμιά τήρηση στοιχειωδών πολεοδομικών προδιαγραφών και προϋποθέσεων στις λεγόμενες «αυθαιρετουπόλεις». Μπαζωμένα και ακαθάριστα ποτάμια. Επικίνδυνες ανεξέλεγκτες χωματερές. Ακαθάριστα δάση και αλσύλλια γεμάτα από καύσιμη ύλη.

– «Αν όμως θέλουμε να σώσουμε ζωές κι αν δεν είναι δυνατά τα αντιπλημμυρικά έργα στις πηγές των ρεμάτων, ίσως να χρειαστεί να γκρεμίσουμε αυτές τις πολυκατοικίες και να παραχωρήσουμε άλλη στέγη στους κατοίκους».

● Κύριε υπουργέ. Υπάρχει μια παροιμία. Φαντάζομαι θα την ξέρετε. Λέει: «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις». Αν πείσετε τον προϊστάμενό σας ότι πρέπει να γκρεμιστούν πολυκατοικίες και σπίτια, για τις βίλες δεν το συζητώ (είμαι σίγουρος πως ούτε κι αυτός), θα γράψετε ιστορία. Αλλά μην έχετε αυταπάτες. Δεν πρόκειται να συμβεί. Μάλλον δεν ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε. Εκτός κι αν ξέρετε και μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *