Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Μέχρι και τα Ellinika Hoaxes διαψεύδουν τον Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς: “Αναληθές” ότι περισσότεροι από 3 εκ. πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση

Μέχρι και τα Ellinika Hoaxes διαψεύδουν τον Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς: “Αναληθές” ότι περισσότεροι από 3 εκ. πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση

Διέψευσαν ως αναληθή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μήνυμά του το Μεγάλο Σάββατο ότι οι εμβολιασμένοι στη χώρα μας είναι πάνω από 3.000.000 τα Ellinika Hoaxes.

Η ιστοσελίδα που πολλές φορές στο παρελθόν έχει προβληματίσει με την φιλοκυβερνητική της στάση αλλά και με το ρόλο που έχει αναλάβει ως ελεγκτής fake news στο διαδίκτυο (με τελευταίο “επίτευγμα” την καταγγελία πολλών ιστοσελίδων ότι διαδίδουν fake news γιατί ανέβασαν copy-paste είδηση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – το οποίο έκανε στη συνέχεια διόρθωση, όπως και πολλά sites που είχαν δημοσιεύσει την είδηση – ότι ο υπουργός Υποδομών Κ.Αχ.Καραμανλής είπε σε ομιλία του ότι με τα νέα οδικά έργα θα πηγαίνεις από την Θεσσαλονίκη στην Έδεσσα σε 10 λεπτά), χαρακτηρίζει “αναληθή” τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι “περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση εναντίον της Covid-19”.

Σύμφωνα με τον Κυρ.Μητσοτάκη “η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή, προσφέροντας μόνο αυτά το διαβατήριο της υγείας και μιας καθημερινότητας χωρίς εμπόδια. Ήδη, περισσότεροι από 3,000,000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση. Και καθώς λειτουργούν, πια, πάνω από 1,000 σύγχρονα κέντρα και άνοιξαν οι γραμμές για όλες σχεδόν τις ηλικίες, στα τέλη Μαΐου μπορούμε να φτάσουμε τους 5,000,000 εμβολιασμένους Έλληνες. Το πρώτο τείχος ανοσίας, λοιπόν, είναι κοντά. Με τους νέους να μας δείχνουν το δρόμο της υπευθυνότητας”.

Όμως, όπως σημειώνουν τα Ellinika Hoaxes, ο αριθμός των εμβολιασμών δεν πρέπει να ταυτίζεται με εκείνον των εμβολιασμένων και αυτό διότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας, χορηγούνται σε 2 δόσεις.

Όπως τονίζει το σημοσίευμα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, μέχρι την 1η Μαΐου που έγιναν οι σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είχαν πραγματοποιηθεί 3.115.339 εμβολιασμοί. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της covid-19 ανέρχονταν στους 2.170.847. Από αυτούς, 944.481 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση.

To δημοσίευμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “επομένως ο ισχυρισμός ότι περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη ή και τη δεύτερη δόση εμβολίου δεν είναι αληθής καθότι ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών την πρώτη Μαΐου του 2021, ανερχόταν σε 2.170.847. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι αναληθής και καταρρίπτεται“.

Leave a Reply

three × four =

Top