Είστε εδώ

Με “σύμφωνο ακεραιότητας” απαντά η Ρένα Δούρου στα “κυκλώματα”: Μνημόνιο κατα της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις.

Σε μια κρίσιμη καμπή του δημόσιου βίου, όπου βγαίνει στην επιφάνεια η υπόγεια δράση  ” κυκλωμάτων ” που λυμαίνονταν επί χρόνια όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, η Περιφερειάρχης  Αττικής Ρένα Δούρου, αντέδρασε άμεσα, προχωρώντας στην υπογραφή ( για πρώτη φορά ), Μνημονίου συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς (ΔΔ-Ε), Κώστα Μπακούρη.

Το Μνημόνιο αφορά το έργο «Κατασκευής Δικτύου Απορροής Ομβρίων Υδάτων στις Περιοχές Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Μοσχάτου» και η Ρένα Δούρου σημείωσε με νόημα ότι είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται τέτοιους είδους Μνημόνιο με δημόσιο φορέα της χώρας.
Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήλωσε σχετικά ότι «με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύει εμπράκτως το πώς εννοεί την εφαρμογή των αρχών της χρηστής Διοίκησης, της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας: με έργα και όχι λόγια.»
Το Μνημόνιο αποτελείται από πέντε άρθρα, τα οποία περιγράφουν αναλυτικά το σκοπό, το πλαίσιο και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η συνεργασία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Περιφέρεια Αττικής, εξασφαλίζεται προς όλους τους αιτούντες και τους υποψήφιους, ότι οι συμμετέχοντες στο έργο, δεσμεύονται να απέχουν και να αποτρέπουν κάθε μορφή επιζήμιας παρατυπίας κατά την ανάθεση και εκτέλεση της διαδικασίας των προσφορών.
Οι δύο φορείς θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση Συμφώνου Ακεραιότητας (Integrity Pact) ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήδη η πρόταση των δύο φορέων βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης.
Τα Σύμφωνα Ακεραιότητας χρηματοδοτούνται πιλοτικά από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ταμείο Συνοχής στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι «Σύμφωνα Ακεραιότητας» αποτελούν εργαλεία για την πρόληψη της διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις, υφίστανται από τη δεκαετία του 1990 και έχουν υλοποιηθεί σε περισσότερες από 15 χώρες και σε 300 περιπτώσεις. Συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων των φορολογουμένων πολιτών και εξασφαλίζουν ότι οι συμβάσεις και τα δημόσια έργα υλοποιούνται αποτελεσματικά, χωρίς φαινόμενα αισχροκέρδειας. Πέρα από τις επιμέρους επιπτώσεις στην αναθέτουσα αρχή, με την εν λόγω διαδικασία, τα «Σύμφωνα Ακεραιότητας» σκοπεύουν επίσης στο να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο δημόσιο τομέα, ένα πιο φιλόξενο επενδυτικό κλίμα και ένα πλαίσιο υποστήριξης των δημοσίων υπηρεσιών για να υλοποιήσουν τις προμήθειές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *