Είστε εδώ
Home > FAQ news > Με σχέδιο 6 αξόνων ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Με σχέδιο 6 αξόνων ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ

Σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει από το βήμα της 85ης ΔΕΘ τους βασικούς άξονες του νέου μοντέλου διακυβέρνησης που προτείνει.

Σε έξι κεντρικούς άξονες στηρίζεται το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Πρόκειται κατά τις πληροφορίες για μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο στη Δημόσια Διοίκηση και το κράτος συνολικότερα, αλλαγές στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, παρεμβάσεις στην Οικονομία αλλά και κατάθεση δέσμης μέτρων που θα έχουν ως στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας.

Με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσαρμοσμένες στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών σε όλα τα πεδία, θα απευθυνθεί στην κοινωνία από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο newpost.gr, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εμφανιστεί με αίσθημα ευθύνης ως προς το σχέδιο που θα παρουσιάσει αλλά και δεν θα πέσει στην παγίδα της «γαλοπούλας» καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό για καιροσκοπικά παιχνίδια και αλαζονεία. Θα εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τα πεπραγμένα του τελευταίου χρονικού διαστήματος. Το σχήμα «πρωθυπουργός για τις ελίτ, όχι για την κοινωνία» θα είναι κυρίαρχο, ενώ θα αναδειχθεί η σύγκρουση των δύο κόσμων, όχι μόνο στα οικονομικά ζητήματα, αλλά και στο πεδίο της δημοκρατίας, των θεσμών, της λειτουργίας του κράτους και στις ελευθερίες. Όπως είναι φυσικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. θα αποδομήσει τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, εύκολο έργο καθώς αυτές όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν πέρασαν στην κοινωνία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, «με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμένει – σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη διεθνή σκηνή και από τις δυο πλευρές του ατλαντικού – σε ένα μοντέλο που και απέτυχε και οδηγεί μαθηματικά σε νέες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις μέσα από τη διαρκή όξυνση των ανισοτήτων, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής για δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, η οποία στον πυρήνα της έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και τη στήριξη ευάλωτων και μεσαίων στρωμάτων».

Το σχέδιο στηρίζεται σε 6 άξονες
Ο στόχος είναι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης μέσω τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στην ευρύτερη λειτουργία του κράτους, σαρωτικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία και Οικονομία αλλά και δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ακρίβειας περιλαμβάνει το σχέδιο που θα παρουσιάσει από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες τομές και υπερβάσεις που θα βάλουν τη χώρα σε μία νέα τροχιά χωρίς τις σημερινές παθογένειες και αγκυλώσεις. Τολμηρές αλλαγές που σκοπό έχουν όχι μόνο να επουλώσουν τις πληγές που αφήνει η καταστροφική διακυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα βοηθήσουν τη χώρα να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε μία κανονική, σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Μοντέλο διακυβέρνησης
Στόχος να μπει ένα τέλος στο κομματικό και πελατειακό κράτος και αυτό να αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό και δημοκρατικό κράτος. Θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους το οποίο ο κ. Μητσοτάκης το έχει παραχωρήσει σε χιλιάδες αργόμισθα κομματικά στελέχη τα οποία έστησαν πάρτι διαρκείας με το δημόσιο χρήμα.

Δεύτερος άξονας το νέο ΕΣΥ
Γενναία αύξηση πόρων, προσλήψεις υγειονομικών, τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ, δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ΄ οίκον φροντίδας και αρκετές ακόμα παρεμβάσεις.

Τρίτος άξονας οι αλλαγές στην Παιδεία
Ανάμεσα στα μέτρα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών, αύξηση των δαπανών, αναβάθμιση του απολυτηρίου του Λυκείου και τομές για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέταρτος άξονας οι αλλαγές στην Εργασία
Άμεση κατάργηση νόμου Χατζηδάκη, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και δίχτυ ασφάλειας για επισφαλώς εργαζομένους (πχ ντιλιβερι). Μεταξύ άλλων αύξηση του κατωτάτου στα 800 ευρώ, πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα το εφαρμόσουν, γενναίο πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης χιλιάδων νέων επιστημόνων με αυξημένες αμοιβές.

Πέμπτος άξονας τα άμεσα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ανάμεσα σε αυτά η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην Πανδημία με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής, μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ριζική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης αλλά και στην βενζίνη. Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, δράσεις για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος αλλά και πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Έκτος άξονας οι παρεμβάσεις για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Πηγή: newpost.gr / ρεπορτάζ: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Leave a Reply

six − three =

Top