Είστε εδώ
Home > FAQ news > Μαντζουράνης στο «Ακραίως»: “Μπορεί να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στο μέσον του δρόμου – δεν πρέπει να αποξενωθεί η Βουλή από την άσκηση δίωξης σε βάρος υπουργών”

Μαντζουράνης στο «Ακραίως»: “Μπορεί να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στο μέσον του δρόμου – δεν πρέπει να αποξενωθεί η Βουλή από την άσκηση δίωξης σε βάρος υπουργών”

Υπάρχει σύγκληση των πολιτικών δυνάμεων ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο αυτό», εκτίμησε ο γνωστός δικηγόρος ( της γενιάς του Πολυτεχνείου και της Νομικής ) Γιάννης Μαντζουράνης αναφερόμενος στο άρθρο 86 ‘περί ευθύνης υπουργών’.

Ο γνωστός νομικός μιλώντας στο «Ακραίως» και τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε: «Δύο τα ζητήματα προς συζήτηση. Το πρώτο είναι η αποσβεστική προθεσμία προς δίωξη. Η αποσβεστική προθεσμία προς δίωξη τη σημαίνει. Η Βουλή που ασκεί τη δίωξη τώρα κατά το Σύνταγμα έχει πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε να ασκήσει τη δίωξη αν παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη. Το δεύτερο ζήτημα είναι η παραγραφή. Με το νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι πενταετής η παραγραφή. Ακούγεται ότι θα πρέπει να γίνει όπως και για τους άλλους πολίτες. Δηλαδή να είναι 15ετία για τα κακουργήματα. Κατά την άποψη μου αυτό δεν είναι ορθόν. Θα πρέπει και η παραγραφή να είναι μικρότερη. Δεν μπορεί εσαεί ένας πολιτικός να είναι όμηρος μιας ενδεχόμενης δίωξης».

Πρόσθεσε επίσης: «Η άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί η Βουλή από την άσκηση δίωξης σε βάρος υπουργών. Ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρχει ένα προστάδιο ελέγχου των κατηγοριών».

Νωρίτερα, σημείωσε πως «η ασφάλεια και η ελευθερία είναι αλληλένδετες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει και τα δύο. Διαχρονικά η επέτειος του Πολυτεχνείου έχει συνδεθεί με επεισόδια. Η ευθύνη ανήκει στην αστυνομία και την ηγεσία της, στις πολιτικές δυνάμεις και οι πρυτανικές αρχές. Η απαράδεκτη κατάσταση στα πανεπιστήμια δεν οφείλεται στο νόμο για το άσυλο. Όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει».

Μιλώντας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 σημείωσε: «Η Κύπρος δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε τις ΗΠΑ. Εδώ υπάρχει πεδίο συνεννόησης. Έχουμε την πρόταση της ΝΔ που είναι διαφορετική από τις προτάσεις τις το 2014 και το 2015. Μια ανεξάρτητη αρχή που θα ελέγχει τα πανεπιστήμια αντιλαμβάνεστε τι χάος θα προκύψει. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να γίνει αλλαγή του άρθρου 16 και να πάμε σε μη κρατική, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.(….) Μπορεί να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις στο μέσον του δρόμου».

Πηγή: newpost.gr

Leave a Reply

Top