Είστε εδώ
Home > FAQ news > Last call …στην Ευρώπη! 42% η Λεπέν στην Γαλλία, πρόεδρος ο Μακρόν!

Last call …στην Ευρώπη! 42% η Λεπέν στην Γαλλία, πρόεδρος ο Μακρόν!

Αναστεναγμοί ανακούφισης αυτή την ώρα στις περισσότερες πρωτεύουσες της Δύσης, αλλά και έντονος προβληματισμός από το 42% (σύμφωνα με το επίσημο exit poll του TF1) της Ακροδεξίας στην μία από τις δύο “ατμομηχανές” της Ένωσης! Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει, σύντομα αυτή τη φορά θα βουλιάξει και θα διαλυθεί. Οι πολίτες που νιώθουν “αδικημενοι” από το σύστημα και κυρίως από αποφάσεςι που πάιρνονται ερήμην τους από περίκλειστα γκρουπ εξουσίας όπως το Γιούρογκουπ, η ΕΚΤ και οι Σύνοδοι Κορυφής, δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτό το modus vivendi και θα εκτραπούν σε “ανώμαλες” επιλογές.

Για ακόμα μία πενταετία στο τιμόνι της Γαλλίας θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που δημοσιεύτηκαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Μακρόν φαίνεται πως σημείωσε ευρεία νίκη με 58,2% ενώ η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 41,8% των ψήφων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σπάει έτσι την κατάρα των 20 χρόνων που ήθελε να μην κερδίζει κάποιος πρόεδρος μία δεύτερη πενταετία παραμονής στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν αργότερα μέσα στη νύχτα, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβή και συνήθως είναι κοντά στα τελικά ποσοστά. Στο άκουσμα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων οι ψηφοφόροι του Μακρόν που είχαν συγκεντρωθεί στον πύργο του Άιφελ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ξεκίνησαν να πανηγυρίζουν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε μεταβεί στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων για να παρακολουθήσει τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Πεδίο του ‘Αρεως κάτω από τον Πύργο του ‘Αιφελ όπου θα απευθυνθεί προς τους φίλους του παρουσία 1.300 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί. Η Μαρίν Λεπέν αναμένεται και αυτή να απευθυνθεί προς τους φίλους της, στο κέντρο του Παρισιού παρουσία 500 δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί.

Η Μαρίν Λεπέν και κατά συνέπεια η γαλλική ακροδεξιά γνώρισαν για τρίτη συνεχόμενη φορά την ήττα στις εκλογές και πλέον το ενδεχόμενο η Λεπέν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, είναι εξαιρετικά πιθανό. Άλλωστε η ίδια η Λεπέν είχε δηλώσει πως σε περίπτωση ήττας δεν θα κατέβει ως υποψήφια στην επόμενη εκλογική μάχη.

Κλειδί για την επικράτηση του Μακρόν οι ψηφοφόροι της αριστεράς, που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο με σχεδόν 22% των ψήφων. Ο Μελανσόν είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να μην δώσουν ούτε μία ψήφο στην ακροδεξιά και να μην προτιμήσουν την αποχή, χωρίς βέβαια να τους ζητεί ευθέως να υποστηρίξουν τον Μακρόν.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Τα συγχαρητήριά του για την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές έδωσε μέσω twitter λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των exit poll ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Μια σημαντική νίκη για την Γαλλία, την Ευρώπη και την Δημοκρατία» έγραψε στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: ethnos.gr

Leave a Reply

20 − 4 =

Top