Είστε εδώ
Home > FAQ news > Λα Βανγκουάρδια: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο “δήμιος” της κυβέρνησης Ραχόι! Το παρασκήνιο με Σάντζεθ και η κρίσιμη κίνηση του αρχηγού των Podemos με τους Βάσκους !

Λα Βανγκουάρδια: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο “δήμιος” της κυβέρνησης Ραχόι! Το παρασκήνιο με Σάντζεθ και η κρίσιμη κίνηση του αρχηγού των Podemos με τους Βάσκους !

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας υπήρξε θεμελιώδης παράγοντας στην προσπάθεια ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ γράφει η εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας μια πρόταση μομφής θριαμβεύει. Η συζήτηση αυτών των ημερών οδήγησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία. Αλλά αυτός που άνοιξε το δρόμο ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν μία εβδομάδα, μετά την απόφαση για την καταδίκη δεκάδων στελεχών του Λαϊκού κόμματος για διαφθορά

«Η σημερινή πρόταση θα πρέπει να απαντηθεί με μια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον Πέδρο Σάντσεθ εάν την υποβάλει. Η δημοκρατία δεν μπορεί να υποστηρίξει τους εγκληματίες της κυβέρνησης» δήλωσε ο Ιγκλέσιας την προπερασμένη Πέμπτη.

Σήμερα , λίγο μετά την έγκρισή της πρότασης από τη Βουλή, οι κάμερες κατέγραψαν τον Σάντσεθ να αγκαλιάζει τον ηγέτη των Ποδέμος» γράφει η ισπανική εφημερίδα. «Ο Ιγκλέσιας είχε αναλάβει να υφάνει τον καμβά για να ευδοκιμήσει η πρόταση μομφής. Όχι μόνο έθεσε το θέμα στο τραπέζι αλλά όταν είδε να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά της, με το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα PNV αν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής ή να ζητήσει νέες εκλογές, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική του πρόταση δυσπιστίας. Η κίνηση αυτή ήταν ένα δίκοπο σπαθί που πίεσε τους Βάσκους εθνικιστές να ταχθούν υπέρ της πρότασης των Σοσιαλιστών» εκτιμά η ισπανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία των δύο αντρών περιλαμβανει και κατ αρχας συμφωνία για εισοδο των Podemos στην κυβέρνηση αλλά υπαρχει το αγκαθι του καταψηφισμένου από τους Podemos προυπολογισμού, τον οποιο ωστόσ δεν εχει υπερψηφισει ουτε ο Σάντζεθ αφου ειχε παραιτηθει της βουλευτικης του  εδρας, οταν το PSOE αποχωρησε από την Βουλη, βοηθωντας τον Ραχοι να στησει κυβερνηση μειοψηφίας …

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Top