Είστε εδώ

Κυβερνητική πηγή: Δεν θα μπορούσε να σταλεί επιστολή γιατί δεν υπάρχει απόφαση του EWG που να ζητά συγκεκριμένα πράγματα. Το κομφούζιο το δημιούργησαν τα ΜΜΕ

Το χθεσινό… κομφούζιο ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό, παρά πραγματικό, υποστήριξε σήμερα τ’ απόγευμα κυβερνητική πηγή. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε απόφαση του EWG που να ζητά συγκεκριμένα πράγματα, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποσταλεί επιστολή από την ελληνική πλευρά.
Στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση για τα κοινωνικά μέτρα, η κυβερνητική πηγή απάντησε: το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι αυτό που επιτρέπεται και απαγορεύεται από το Eurogroup. Ενώ στο ερώτημα αν δόθηκε …πάτημα από την κυβέρνηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναρωτήθηκε: Υπάρχουν δυνάμεις που χρειάζονται πάτημα; Στο επόμενο ερώτημα, ότι στις Βρυξέλλες κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο απλώς αναζητούσε αφορμή για το πάγωμα των μέτρων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: Στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση, μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στον Ιανουάριο. Το βασικό θέμα που συζητείται είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχει άλλος λόγος για καθυστέρηση, σύμφωνα με την Αθήνα. Αν δεν υπήρχε το θέμα αυτό, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου.
Κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με τεχνητό τρόπο, και θα είναι τεχνητός ο τρόπος γιατί η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υπεραπόδοση εσόδων κ.ά.), υποστήριξε η κυβερνητική πηγή. Επιπλέον, η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση. Δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα από τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι του και η σελίδα γυρίζει, ήταν ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η τεχνητή κρίση αποσκοπεί στο να φανεί ένα σκληρό πολιτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, καθώς πιέζονται από την ακροδεξιά. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να αφεθεί στη λήθη, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.
Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τον διεθνή οργανισμό να αποφασίσει τι θέλει, πάντως επέκταση του κόφτη δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την κυβερνητική πηγή επισημάνθηκε ότι το 2015 και το 2016 είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος. Για τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε πως το 2016 θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, με θετικό ρυθμό, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας.
Διαρκώς η κυβέρνηση ζητά την άποψη της ΝΔ για το αν συμφωνεί με τα μέτρα 4,2 δισ. που αξιώνει το ΔΝΤ, και τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δώσει απάντηση καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί σαφέστερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αντίλογο. Η ΝΔ επιθυμεί διακαώς την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, θέση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση, υποστήριξε η ίδια πηγή
Πηγή: koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *