Είστε εδώ

Ξεκινάει σήμερα η μάχη στη Βουλή για το αντιεργατικό νομοσχέδιο – Ηχηρό «άκυρο» και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: « Άνιση η σχέση εργοδότη και εργαζόμενου»

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο – «έκτρωμα» του Κωστή Χατζηδάκη το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα, φορείς, σωματεία και πολίτες αφού καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα και δρομολογεί την επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα.

Η συζήτηση στη Βουλή θα ανοίξει στις 9 το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης με τη ψήφιση του νοσμοσχεδίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τον λόγο θα πάρουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν πλήθος βουλευτών.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή βρίσκονται εδώ και καιρό σε θέση μάχης έχοντας διατυπώσει την έντονη αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ουσιαστική κατάργηση της 8ωρης εργασίας, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αποδόμηση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές συμβάσεις εργασίας, διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και υποκάτασταση του ημερομισθίων με ρεπό.

Άκυρο και από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Έντονη είναι η αμφισβήτηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για το αντιεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, το πόρισμα της αρνείται την κατάργηση του 8ωρου και τις ατομικές συμβάσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την επιβολή του 10ωρου.

Επισημαίνει ότι η άνιση σχέση εργοδότη και εργαζόμενου μετατρέπει αυτού του είδους τις συμβάσεις σε μη αποδεκτές.

«Στην επιστήµη του εργατικού δικαίου αµφισβητείται, εν γένει, η αυθεντικότητα των ατοµικών συµφωνιών εργαζοµένου και εργοδότη, λόγω ακριβώς της εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο» αναφέρει εμφατικά το πόρισμα.

Οι ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής αφορούν και σε άλλα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπως εκείνο για την «αστική ευθύνη» των συνδικάτων, την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Γενικές Συνελεύσεις και το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες.

Το πόρισμα που υπογράφουν 2 νομικοί εισηγητές, 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές δικαίου καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής Κώστας Μαυριάς, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.

πηγές:documentonews.gr avgi.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *