Είστε εδώ
Home > FAQ news > Κρίσιμη εβδομάδα για τη νεα ηγεσία της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση Παυλόπουλου να αγνοήσει την επιλογή της προηγούμενης περιόδου – Ποιες είναι οι νέες υποψηφιότητες

Κρίσιμη εβδομάδα για τη νεα ηγεσία της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση Παυλόπουλου να αγνοήσει την επιλογή της προηγούμενης περιόδου – Ποιες είναι οι νέες υποψηφιότητες

Στην τελική ευθεία εισέρχεται την προσεχή εβδομάδα η διαδικασία επιλογής ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να επιστρέψει ανυπόγραφα στη νέα κυβέρνηση τα Προεδρικά Διατάγματα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και επί της ουσίας να μην επικυρώσει τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης εκκινεί τη διαδικασία από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News», στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, η κοινοβουλευτική διαδικασία θα επαναληφθεί. Το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Αυγούστου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα συγκληθεί για την ακρόαση των προεπιλεγέντων από υπουργικό συμβούλιο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, οι οποίοι προτείνονται για τη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μια ημέρα αργότερα, το μεσημέρι της Παρασκευής, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί με τους προεπιλεγέντες αντεισαγγελείς για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία

Μολονότι η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτήν που είχε προηγηθεί στα μέσα του περασμένου Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, σημαντικές θα είναι οι διαφοροποιήσεις ως προς τα πρόσωπα που θα ακροαστεί η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σύμφωνα με την «Real News». Κι αυτό γιατί η εντολή εξουσιοδότησης του υπουργικού συμβουλίου προς τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος και πρότεινε τα πρόσωπα προς τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ήταν σαφής: «Επιλογή αυστηρά μεταξύ των αρχαιοτέρων αντιπροέδρων και αντιεισαγγελέων, χωρίς βουτιά στην επετηρίδα». Κι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου είχε «βουτήξει» στη δεξαμενή τόσο των αντιπροέδρων όσο και των αρεοπαγιτών, η πρόταση του κ. Τσιάρα για τη συγκεκριμένη θέση αφορά μόνο αντιπροέδρους.

Αντιστοίχως, ενώ για τη θέση αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η πρόταση του πρώην υπουργού Μιχάλη Καλογήρου αφορούσε αντιπροέδρους, αρεοπαγίτες και αντιεισαγγελείς, η πρόταση του κ. Τσιάρα αφορά αυστηρά αντεισαγγελείς. Εξ ου και ο αριθμός των προσώπων, τα οποία θα περάσουν τη διαδικασία ακρόασης από τη Βουλή θα είναι σαφώς μειωμένος από αυτόν του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία η ΝΔ έχει πλέον την πλειοψηφία, θα εκφράσει γνώμη για τη θέση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου έπειτα από την ακρόαση των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου, Γεωργίου Λέκκα, Πηνελόπης Ζωντανού, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το κατώφλι της Διάσκεψης για ακρόαση θα περάσουν το πρωί της Παρασκευής οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δημήτριος Δασούλας, Βασίλειος Πλιώτας, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου, Ευσταθία Σπυροπούλου και Παναγιώτης Καραγιάννης.

Πηγή: newpost.gr

2 thoughts on “Κρίσιμη εβδομάδα για τη νεα ηγεσία της Δικαιοσύνης μετά την απόφαση Παυλόπουλου να αγνοήσει την επιλογή της προηγούμενης περιόδου – Ποιες είναι οι νέες υποψηφιότητες

  1. Πως να πάει άραγε μπροστά ο τόπος με προέδρους σαν αυτόν. Ενήργησε για το θέμα ως άλλος ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Leave a Reply

Top