Είστε εδώ
Home > FAQ news > Κοτζιάς στον ΑΝΤ1 για το Σκοπιανό: Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα και θα είναι και καλή λύση …

Κοτζιάς στον ΑΝΤ1 για το Σκοπιανό: Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα και θα είναι και καλή λύση …

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει λύση και θα είναι καλή» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας. Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος, ξεκαθάρισε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Παράλληλα εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως είναι αυτή που δημιούργησε το εν λόγω ζήτημα, καταλογίζοντας της ανικανότητα να επιλύσει το πρόβλημα.

«Είμαστε μια κυβέρνηση που τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε λέγοντας: «τολμούμε να λάβουμε ιστορικές ευθύνες» εφόσον «υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά».

Ερωτηθείς για τη θέση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι ο υπουργός Άμυνας δεν είπε ότι «δεν συμφωνεί με οποιοδήποτε όνομα, αλλά με τον όρο “Μακεδονία” στα ελληνικά στην ονομασία», και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση συζητάει σύνθετη ονομασία ενιαίο για όλες τις χρήσεις».

Ακόμα, σημείωσε πως υπάρχουν και παλαιότερες προτάσεις για «NOVA MACEDONSKA». «Είναι κάποιες προτάσεις που θα συζητήσουμε», είπε.

Ο Ν. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι «πλειοψηφία θα υπάρξει στη Βουλή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ανταποκριθούν και από την άλλη πλευρά».

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν το ενδεχόμενο διαφωνίας με τον κυβερνητικό εταίρο να οδηγήσει σε εκλογές, τα απέδωσε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «προσπαθεί να ξαναβάλει το θέμα των εκλογών όταν δεν μπορεί να έχει θέση στα θέματα».

Εν κατακλείδι, απαντώντας στις φήμες που θέλουν από το θέμα της ονομασίας της FYROM να δημιουργεί ένα «κόμμα στα δεξιά της ΝΔ», σχολίασε: «Δεν βλέπουμε να γεννιέται Λίγκα του Βορρά».

Επισήμανε ότι «τα ερωτήματα της ΝΔ για τον Καμμένο πιο πολύ είναι ερωτήματα για συστράτευση στο εσωτερικό της ΝΔ». «Δεν έχουν ηγεσία. Δεν υπάρχουν ηγετικά πρόσωπα. Έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Ενώ όσον αφορά τα κόμματα που κινούνται γύρω από αυτό το θέμα, είπε ότι «είναι πάρα πολύ λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το Σκοπιανό» και ανέφερε: «Είναι ένα θέμα που ταλαιπώρησε τη χώρα, ένα θέμα που για πάρα πολλούς έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι θέμα ταυτότητας, θέμα ιστορικής κληρονομιάς. Δηλαδή, δεν είναι ακροδεξιά κάθε άποψη που υπερασπίζεται μια διαφορετική ονομασία».

Πρόσθεσε δε «αλλά αυτή η άποψη κάνει το εξής λάθος: Θεωρεί ότι σήμερα είμαστε στα βαφτίσια. Δυστυχώς, το μωρό είναι 25 ετών, έχει βαπτιστεί, έρχεται ως νεαρά κυρία και θέλει να δει αν θα πάρει μαζί με το επίθετο της και το επίθετο του άνδρα της. Δηλαδή, μια σύνθετη ονομασία. Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εγώ, η Ελλάδα, με το ΠΓΔΜ. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε. Κατά συνέπεια, και εγώ παίρνω κάθε μέρα 100 mail και sms που μου λένε, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Αν ήμασταν το 1992 θα μπορούσε να το συζητήσει κανείς. Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε, δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε. Είμαστε από τον έχοντα πολύ συγκεκριμένη ονομασία, διεθνή ονομασία, που εμείς θέλουμε να τους προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».

 

Πηγή: ΑΝΤ1 / altsantiri.gr

2 thoughts on “Κοτζιάς στον ΑΝΤ1 για το Σκοπιανό: Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα και θα είναι και καλή λύση …

  1. Καλη λυση για ποιον; Ντροπη σας ρε ξεπουλημενοι. Δημοψηφισμα τωρα. Καμια υποχωρηση για την Μακεδονια μας. Ειναι γυφτοι και το ξερουν,και θελουν την Μακεδονια μας .Παντα την λιγουρευονταν.

Leave a Reply

Top