Είστε εδώ

Κορωνοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση

Λευκή πετσέτα σε όλα τα επίπεδα της πανδημίας έχει ρίξει η κυβέρνηση, καθώς λειτουργεί πλέον ως παρατηρητής των εξελίξεων, αδυνατώντας να παρέμβει ουσιαστικά για την καταπολέμηση της έξαρσης. Από το επίπεδο των μέτρων μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αφουγκράζονται τους επιδημιολογικούς δείκτες χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες και αναγκαίες πρωτοβουλίες για να αναχαιτιστεί -έστω και τώρα- το σφοδρό τέταρτο κύμα.

Μέτρα κατά το δοκούν

Σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο η κυβέρνηση απομακρύνει καθημερινά το σενάριο ενός νέου lockdown. Διά των πλέον επισήμων εκπροσώπων της, διαμηνύει ότι ενδεχόμενα νέα μέτρα δεν θα αφορούν τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα, με όχημα το αφήγημα της «πανδημίας των ανεμβολίαστων», οποιοδήποτε σενάριο που περιλαμβάνει νέους περιορισμούς επικεντρώνεται στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, οι ίδιες οι επιλογές της στα μέτρα που εφαρμόζονται δεν βοηθούν στο να μην κλείσει ξανά η κοινωνία και η οικονομία. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πάρθηκε κατά της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα ο ιός να συνεχίζει να μεταδίδεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, ξορκίζοντας το lockdown, δημιούργησαν μια άτυπη δέσμευση, από την οποία πλέον δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν. Γιατί, εάν πάμε σε λουκέτο, καταρρέει όλο το αφήγημα που έχτισε εσφαλμένα η κυβέρνηση, ότι το εμβόλιο δίνει την απόλυτη ελευθερία. Εάν,αντιθέτως, δεν προχωρήσουμε σε κλείσιμο της οικονομίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συνεχίσουν να τρομάζουν για πολύ καιρό.

Νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ

Αντίστοιχα λάθη έγιναν και στα νοσοκομεία. Η εμμονή να μη στηριχθεί το δημόσιο σύστημα, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή μεταχείριση των κλινικαρχών, έχουν φέρει τα νοσοκομεία στο σημείο να ξεπεράσουν τα όριά τους. Παράλληλα, τα χιλιάδες κενά που δημιουργήθηκαν από τις αναστολές ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν έχουν καλυφθεί, με αποτέλεσμα αυτά να καλύπτονται όπως- όπως με μετακινήσεις γιατρών και ανάθεση υπηρεσιών σε ανειδίκευτο προσωπικό.

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη στα νοσοκομεία που -σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ- το υπουργείο Υγείας δεν είναι τόσο αρνητικό πλέον στην επιστροφή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών. Άλλωστε το ζήτημα είχε θέσει στο πρόσφατο παρελθόν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ωστόσο, ήταν τόσο σκληρή και ανένδοτη η στάση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το ζήτημα που ενδεχόμενα πίσω βήματα θα την έφθειραν ανεπανόρθωτα, ενώ θα καταργούσε και την έννοια της υποχρεωτικότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί που βρίσκονται σε αναστολή δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε στο ελάχιστο, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 ακόμα 2.000 υγειονομικοί θα συνταξιοδοτηθούν…

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν κρατάει την ίδια σκληρή στάση απέναντι στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Μάλιστα το γεγονός ότι επιστρατεύθηκαν δύο γιατροί που δεν είχαν εμβολιαστεί αναδεικνύει ότι οι έλεγχοι για υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι. Επίσης, άγνωστο είναι αν εφαρμόζεται η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν καμία εμπλοκή με Covid περιστατικά.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί με την επιστράτευση μερικών δεκάδων υγειονομικών να λύσει το πρόβλημα στα νοσοκομεία, αποφεύγοντας συστηματικά να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, λύση που θα βοηθούσε σημαντικά στο σύστημα Υγείας. Αντ’ αυτού, η μόνη συνεισφορά των κλινικαρχών είναι η δέσμευση 450 κλινών σε Μακεδονία και Θεσσαλία, και, εφόσον χρειαστεί, 250 στην Αθήνα. Περιορισμένοι αριθμοί για έναν τεράστιο όγκο ασθενών που καταφθάνει καθημερινά στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Τέλος, το πάγωμα έως και 80% των χειρουργείων, που αποφασίστηκε μέσα στη βδομάδα, αφενός θα λειτουργήσει καταστροφικά για τη λοιπή νοσηρότητα, αφετέρου ανοίγει τον δρόμο προς τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας.

Αυτογκόλ στους εμβολιασμούς
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» ίσως είναι η κορωνίδα της αποτυχημένης διαχείρισης της κυβέρνησης. Μια σειρά από πισωγυρίσματα, παλινωδίες και λάθη ενέτειναν την αμφιβολία στους πολίτες και τον σκεπτικισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς το ξεστοκάρισμα που έγινε στους τριαντάρηδες έδωσε τροφή σε αντιεπιστημονικές απόψεις, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη λειτουργούσε διαφορετικά.

Τα επικοινωνιακά λάθη στον εμβολιασμό, αλλά και η γενικότερη διαχείριση της πανδημίας έθρεψαν την αμφισβήτηση στον επιστημονικό λόγο και αυτό μεταφράζεται κυρίως στην εμβολιαστική κάλυψη της χώρας, η οποία είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Γιατί δεν ανεβαίνει το τοίχος προστασίας

Η κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας τονίζουν συνεχώς ότι οι εμβολιασμοί έχουν ανέβει σε σημαντικό βαθμό το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ανεβαίνει ελάχιστα, όπως ενημερώνει κάθε Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου το 61,8% του γενικού πληθυσμού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ανέβηκε στο 62,3%. Δηλαδή, είχαμε άνοδο μόλις μισής μονάδας.

Αυτό που συμβαίνει, στην πραγματικότητα, είναι ότι οι εμβολιασμοί ανεβαίνουν μεν, αλλά αφορούν κυρίως την τρίτη δόση.

Ενδεικτικά:

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου έγιναν 70.733 εμβολιασμοί, οι 48.669 ήταν αναμνηστικής δόσης.

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έγιναν 81.640 εμβολιασμοί, οι 57.057 ήταν αναμνηστικής δόσης.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου έγιναν 85.113 εμβολιασμοί, οι 58.577 ήταν αναμνηστικής δόσης

Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμοί που αφορούν ολοκλήρωση έχουν έναν μέσο όρο 8.000 την ημέρα, δηλαδή είναι πολύ χαμηλά.

Το μόνο θετικό το τελευταίο διάστημα είναι μια μικρή άνοδος στον εμβολιασμό 1ης δόσης, καθώς χορηγούνται περίπου 17.000 κάθε ημέρα. Μικρή αύξηση μεν, αλλά από ολότελα…

Γυρνάει το παιχνίδι;

Σε κάθε περίπτωση, με τα καλά και τα κακά, η πραγματικότητα αυτή είναι δεδομένη και η κυβέρνηση οφείλει να την αντιμετωπίσει. Παρ’ όλα αυτά, είναι αμφίβολο αν μετά από τόσους μήνες που τρέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Όσο συνεχίζεται η σκληρή στάση απέναντι στους ανεμβολίαστους, αυτό το κοινό συσπειρώνεται περισσότερο στις αντιδραστικές απόψεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η επικοινωνία και η μεταστροφή του.

Η φράση δε «πανδημία των ανεμβολίαστων», ο στοχοποιητικός χαρακτήρας της, δημιουργεί επιπλέον αντίδραση, ενώ είναι λάθος επιστημονικά. Χαρακτηριστικά, στη Σιγκαπούρη -όπου οι πολίτες είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 93%- η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε χιλιάδες κρούσματα. Το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών έχει ως αποτέλεσμα οι νεκροί να είναι πολύ λιγότεροι από την Ελλάδα, καθώς έχουν επταήμερο μέσο όρων απωλειών έως τις 24 Νοεμβρίου τους 8 νεκρούς. Επομένως, αφενός τα εμβόλια αποδεικνύονται καθοριστικά έναντι της βαριάς νοσηλείας και του θανάτου, αφετέρου δεν αποτελούν τη μοναδική λύση απέναντι στην πανδημία αν δεν συνδυαστούν με μέτρα ενάντια στη μετάδοση.

Ψευδής η αίσθηση ασφάλειας από το εμβόλιο

Για να σφραγιστεί το επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης με το αφήγημα ότι το εμβόλιο ισούται με επιστροφή στην κανονικότητα, ο ΠΟΥ έκανε λόγο, μέσα στην εβδομάδα, για «ψευδή αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια, διά στόματος του γενικού διευθυντή του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους. «Σε πολλές χώρες και κοινότητες ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις» επεσήμανε.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές στην Ευρώπη. Ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

Λουκέτο ξανά στην Ευρώπη

Την ώρα που το Μαξίμου ξορκίζει το lockdown όπως ο διάβολος το λιβάνι -χωρίς όμως να κάνει κάτι για να το αποφύγουμε-, πολλές χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που μπήκε σε γενικό lockdown μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε την επιβολή lockdown διαρκείας δύο εβδομάδων. Η χώρα καταγράφει τους πιο γρήγορους ρυθμούς μολύνσεων παγκοσμίως, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τα επίπεδα εμβολιασμού να παραμένουν χαμηλά.

Στο Βέλγιο επιβάλλονται περιορισμοί και επαναφέρονται μέτρα όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, αλλά και η τηλεργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου μέτρα για τρεις εβδομάδες, η Τσεχία ανακοίνωσε lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ουγγαρία επέστρεψε η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Στον δρόμο προς νέα μέτρα -ακόμα και lockdown- βαδίζει και η Γερμανία.

ΠΗΓΗ: avgi.gr-έντυπη έκδοση-Αντώνης Ραπτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *