Είστε εδώ

Κόντρα στις εισηγήσεις ειδικών και μελών της Επιτροπής (που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα) ο Στ. Πέτσας προανήγγειλε άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου

“Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας” ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας το πρωί του Σαββάτου ανακοινώνοντας την αυστηροποίηση των μέτρων του lockdown τουλάχιστον ως τις 11 Γενάρη.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, την απόφαση για αυστηροποίηση των μέτρων έλαβε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για προληπτικούς λόγους, γιατί όπως ανέφεραν στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των εορτών και γιατί επιθυμία της κυβέρνησης είναι στις 11/1 να ανοίξουν ξανά τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Ωστόσο, σχεδόν την ίδια ώρα που ο Στέλιος Πέτσας έκανε τις ανακοινώσεις, ειδικοί και μέλη της επιτροπής σε δηλώσεις τους πρότειναν το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σταδιακά ή και στο τέλος του Ιανουαρίου, ενώ επισημάνθηκε ότι η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας που κάνει τις εισηγήσεις που, υποτίθεται, ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί ως προς το θέμα του ανοίγματος των σχολείων…

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τη συνεδρίαση που θα έχει στις 4 Ιανουαρίου η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει για το άνοιγμα των σχολείων, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε.

Όπως ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη. «Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είπε στον ΣΚΑΪ. (πηγή)

Από την πλευρά του, ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, δήλωσε στον RealFM ότι η απόφαση της κυβέρνησης  για άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 11 Γενάρη, προηγείται των αποφάσεων της επιτροπής, η οποία δεν έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε ακόμα πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, μάλλον θα ληφθεί απόφαση για τα Δημοτικά και ενδεχομένως αν υπάρχει μεγάλη επιδημιολογική κάμψη και για τα Γυμνάσια, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «όλα θα συζητηθούν τη Δευτέρα». (πηγή)

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος φιλοξενήθηκε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο Open TV και μίλησε για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιχειρώντας μία εκτίμηση για το πότε θα αποκτήσουμε ανοσία. Την ανοσία θα την πετύχουμε κάπου στο καλοκαίρι υπογραμμίζει ο κ. Βασιλακόπουλος. Επιπλέον, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πάμε σε άνοιγμα σχολείων 8 ή 11 Γενάρη, αλλά «να ανοίξουν γύρω στις 20 του μήνα, που θα έχουμε πλήρη εικόνα του τι κάναμε τις γιορτές. Με ανησυχεί, ωστόσο, η εικόνα της Αττικής» κατέληξε. (πηγή)

Για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι “άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο ‘κόκκινο’, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα”. (πηγή)

Επίσης, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. «Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά». (πηγή)

Τέλος, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝΘΑ Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι τα παιδιά ούτε μεταδίδουν τη νόσο ούτε κολλάνε, αλλά πρέπει να έχουν καλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη. (πηγή)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *