Είστε εδώ

Κομματική πηγή της ΝΔ: «Κατά μία έννοια ο Λίντνερ μπορεί να είναι η αιτία για να έρθουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές μέσα στο 2022»

Αυτό εξομολογήθηκε – όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ  το newpost.gr (Χρ. Κοραή) – κομματική πηγή σχολιάζοντας την σύνθεση της νέας τρικομματικής (Σοσιαλιστές – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι) κυβέρνησης στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται το άρθρο:

” Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο και την Άγκυραη Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να προσαρμόσει αναλόγως την στρατηγική της. Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός με την ονομασία «φωτεινός σηματοδότης» στον οποίον προχώρησε ο διάδοχος της Μέρκελ σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, αναμένεται να λάβει τα ηνία της χώρας έως τα μέσα Δεκεμβρίου, μετά το πράσινο φως της Βουλής. Εν αναμονή των πολιτικών που θα ακολουθήσει αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, βρίσκονται κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το α’ εξάμηνο του 2022 και παράλληλα έχει και προεδρικές εκλογές, η Ιταλία του Μάριο Ντράγκι που έχει ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ευρωζώνη και άλλες χώρες κυρίως του Νότου.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την θέση του υπουργού Οικονομικών, αναλαμβάνει ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αυστηρής τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών» δήλωσε σε συνέντευξη του. Για την Ελλάδα έχει πει τα χειρότερα. Είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να «πεταχτεί με τις κλοτσιές» από την ευρωζώνη. Ποια ήταν η άποψη του για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Τον θεωρούσε «μαλακό».

Η συζήτηση για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που είχε παγώσει λόγω της πανδημίας, όπως φαίνεται θα επανέλθει από το 2023 και δύσκολα θα πάρει αναβολή. Το μπρα ντε φερ μεταξύ των βορείων και νοτίων αναμένεται να κορυφωθεί στους επόμενους μήνες με το Βερολίνο να έχει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών ευρωπαϊκών πολιτικών.
Το γερμανικό περιοδικό Focus έγραψε ότι ο Λίντνερ έκανε «τη μισή Ευρώπη να τρέμει στις μπότες της».

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που ίσχυαν προ πανδημίας και δεν έχουν αλλάξει μέχρι τώρα, επιβάλουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα να μην υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ. Οι Φιλελεύθεροι έχουν ταχθεί στο παρελθόν με τις οκτώ σκληρές βόρειες χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία κα) που θέτουν θέμα επαναφοράς των ίδιων αυστηρών κανόνων.

Το θετικό είναι ότι ο Λίντνερ δεν θα αποφασίζει εντελώς μόνος. Οι Πράσινοι έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης του χρέους και πιο χαλαρούς κανόνες εισηγούνταν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Όλα βέβαια θα κριθούν στην πράξη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στην WASHINGTON POST επισήμανε ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος» τόνισε. «Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης. Θεωρεί την ανάπτυξη λύση για το χρέος και δήλωσε ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Με τους υπάρχοντες κανόνες το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάνει το 2% όπως υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για αρκετές δεκαετίες. Θα γίνει διαπραγμάτευση για την μείωση του. Σε κάθε περίπτωση θα είναι δύσκολο να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος από το 2023 και μετά για ένα εύρος κοινωνικών πολιτικών που θα ήθελε η κυβέρνηση να ακολουθήσει σε προεκλογική περίοδο. «Κατά μία έννοια ο Λίντνερ μπορεί να είναι η αιτία για να έρθουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές μέσα στο 2022» σχολίασε στο NEWPOST κομματική πηγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *