Είστε εδώ

Κεραυνοί του Euractiv για Ντογιάκο: «Θέτει σε δοκιμασία το κράτος δικαίου στην Ελλάδα» – Εκτενής αναφορά στις εξελίξεις με τις υποκλοπές

Στη γνωμοδότηση – συνώνυμη με συνταγματική εκτροπή – του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα ελέγχων της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτών για εθνικούς λόγους από την ΕΥΠ αναφέρεται σε εκτενέστατο ρεπορτάζ του το Euractiv. Όπως υπογραμμίζει, προκάλεσε σοκ και θέτει σε δοκιμασία το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο σημειώνει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών, το ελληνικό Watergate, συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη χώρα ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Θυμίζει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να κρατήσει αποστάσεις ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, αν και ο πρώτος νόμος που ψήφισε ως πρωθυπουργός ήταν να την θέσει υπό την αρμοδιότητα του. Εξηγεί παράλληλα τον ρόλο της ΑΔΑΕ κατά το ελληνικό Σύνταγμα, επισημαίνοντας ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο πολλά άτομα απευθύνθηκαν στην ανεξάρτητη αρχή για να μάθουν εάν ήταν υπό παρακολούθηση.

Το Euractiv αναφέρεται και στην αποκάλυψη που είχε κάνει στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η ΑΔΑΕ διαπίστωσε στην Cosmote παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ. Υπενθυμίζει ότι τότε ο Ισίδωρος Ντογιάκος επιχείρησε να μπλοκάρει την έρευνα της ΑΔΑΕ.

Στο δημοσίευμα, περιγράφεται η χθεσινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ με το νέο νόμο δεν μπορεί να ασκεί τέτοιες δραστηριότητες και εάν το κάνει, μπορεί να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις. Αναφέρεται εκτενώς στις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωμοδότηση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε φορείς της δικαιοσύνης, κοινό σημείο των οποίων είναι ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και εμποδίζει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, παραθέτει την ηχηρή παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα ότι «η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Επίσης, κάνει αναφορά στις σφοδρές επικρίσεις του Ξενοφώντα Κοντιάδη, προέδρου του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, που τόνισε ότι «η νομική κοινότητα θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ».

Παράλληλα, γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «σέβεται πλήρως» τη δικαιοσύνη και ότι κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για τη δημιουργία «τοξικής» ατμόσφαιρας.

Το Euractiv σημειώνει ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ καθώς η γνωμοδότηση στοχεύει την ΑΔΑΕ «και το κράτος δικαίου της χώρας». Προσθέτει ότι ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε επίσης ότι «κανένας εκφοβισμός και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να σταματήσει την έρευνα είτε εντός είτε εκτός της χώρας.

Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «ελληνικό Watergate» και μια κρίσιμη επίσκεψη στην Αθήνα της επιτροπής LIBE.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήταν αρκετά ευαίσθητη όσον αφορά στον ρόλο των ανεξάρτητων εθνικών αρχών, θεώρησε ότι το θέμα «θα έπρεπε να το εξετάσουν οι εθνικές αρχές».

«Οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη, πολύ στενά. Παρακολουθούμε τη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα, για παράδειγμα, στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η χρήση spyware «είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου της χώρας για την Ελλάδα».

Τέλος, το Euractiv επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Έλληνας αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς – που ανήκουν και οι δυο στην ίδια πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τον Κυρ. Μητσοτάκη – έχουν παραμείνει σιωπηλοί για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει, το ΕΛΚ δεν έχει λάβει θέση, σε αντίθεση με τους Σοσιαλιστές που έχουν ζητήσει επείγουσα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Οι Πράσινοι και το Renew Europe καταδίκασαν επίσης την ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση. Ειδικότερα, η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Sophie in ‘t Veld κάλεσε την Κομισιόν να σπάσει τη σιωπή της και να μιλήσει, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Κύρτσος κατηγόρησε το ΕΛΚ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον Έλληνα πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *