Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Κεντρικός Τραπεζίτης να σου τύχει! (από το tvxs.gr)

Κεντρικός Τραπεζίτης να σου τύχει! (από το tvxs.gr)

Tο γεγονός ότι εισαγγελική αρχή εγκαλεί τον Κεντρικό Τραπεζίτη για τη στάση του και τον καλεί να παραδώσει μια σειρά από έγγραφα στο Διοικητή της Τράπεζας Αττικής είναι από μόνο του πρωτόγνωρο. Είναι όμως η πολλοστή επιβεβαίωση ότι η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα, δεν υπηρέτησε το θεσμό, αλλά μια απολύτως προσωπική ατζέντα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) υποχρεώνεται με βάση την εισαγγελική παραγγελία να χορηγήσει αντίγραφα εγγράφων με βάση τα οποία καλούν σε ακρόαση τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Ο Πρόεδρος της Attica Bank αναγκάστηκε να καταφύγει στον Εισαγγελέα μετά την άρνηση του Γιάννη Στουρνάρα να του παράσχει τα επίμαχα έγγραφα, ενώ η ΤτΕ συνεδριάζει προκειμένου να αφαιρέσει ή μη τους όρους καταλληλότητάς του. Σημειώνεται πως έχουν προηγηθεί πολύ σοβαρές καταγγελίες του κ. Ρουμελιώτη για σωρεία παρατυπιών από εκτελεστικά μέλη της Attica Bank, οι οποίες όμως μένουν στο σκοτάδι. Σημαντικά ερωτήματα προκαλούνται από τη στάση του επικεφαλής της ΤτΕ, ο οποίος δεν έχει κινήσει κάποια διαδικασία έρευνας, ενώ ο κ. Ρουμελιώτης αποδίδει την στοχοποίησή του στο γεγονός ότι “μπλόκαρε το ξεπούλημα των δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ“.

Η ανεξήγητη απόπειρα εκδίωξης του Παναγιώτη Ρουμελιώτη αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι από τη θέση του Διοικητή της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας δεν έγινε ποτέ ο ανεξάρτητος Κεντρικός Τραπεζίτης, όπως επιτάσσει ο θεσμός, αλλά παρέμεινε ο Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά που “φορτώθηκε” στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εξάντλησε την προβληματική του θητεία ως “δούρειος ίππος”.

Ο άλλοτε σύμβουλος της Novartis – όπως αποκαλύφθηκε και τελικά παραδέχτηκε – προπαγάνδισε αποτυχημένες πολιτικές και μοντέλα, μιλούσε εμμονικά για πιστοληπτική γραμμή κόντρα στο σχέδιο για το τέλος των μνημείων. Υποστήριξε με θέρμη την περικοπή των συντάξεων κάνοντας λόγο για κινδύνους από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ αντίθετα σιωπούσε όταν οι τράπεζες δέχονταν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κατηγορείται ότι υπονόμευε τις προσπάθειες και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενώ, κατά περιπτώσεις, άσκησε πλημμελώς ή καθ΄υπερβολή τον ελεγκτικό του ρόλο.

Τελικά η κυβέρνηση τον παρέκαμψε και έφτασε στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια. Ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει χώρα, πόσο μάλλον στην ευρωζώνη, με Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας που κινδυνολογεί για την οικονομία της χώρας, αμφισβητεί την εκλεγμένη κυβέρνηση και απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά και τη Δικαιοσύνη, με εμπλοκή σε σκάνδαλα και κόντρες με προέδρους Τραπεζών. Η στάση του Γιάννη Στουρνάρα λέει πολλά για τους λόγους που βρέθηκε στη συγκεκριμένη θέση. Επιχείρησε και “προέβλεψε” πολλά, αλλά απέτυχε σε όλα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει την αξιοπιστία του και δυστυχώς κατάφερε να πλήξει και το κύρος του Κεντρικού Τραπεζίτη….

δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr

Leave a Reply

Top