Είστε εδώ
Home > FAQ news > Καύσωνας: Περιπαίζει ξανά τους εργαζόμενους η κυβέρνηση! Αντί να πάρει μέτρα, προτείνει στους εργοδότες να τους μοιράσουν… νερό και καπέλο!

Καύσωνας: Περιπαίζει ξανά τους εργαζόμενους η κυβέρνηση! Αντί να πάρει μέτρα, προτείνει στους εργοδότες να τους μοιράσουν… νερό και καπέλο!

Αντί για μέτρα, η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στους εργοδότες για το αν θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους ενόψει του ισχυρού κύματος καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας. Τους εργαζόμενους που σε καθημερινή βάση έχουν «βομβαρδιστεί» για τη περιβόητη ατομική  και κοινωνική  τους ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας! Συγκεκριμένα, οι εργοδότες θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν εάν θα μειώσουν το ωράριο ή ακόμα και θα προχωρήσουν σε παύση εργασιών κατά τις 12.00 – 16.00. Φυσικά, αν τη Δευτέρα συμβεί κάτι σε κανέναν, ξέρουμε από ποιους θα ζητήσουμε ευθύνες. Μα βεβαίως από τους ίδιους τους πολίτες!

Μάλιστα φτάνει στο σημείο να μην απαγορεύει ούτε βαριές εργασίες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους όπως είναι οι ασφαλτοστρώσεις!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, προτείνουν στους εργοδότες να… μοιράσουν καπέλο και νερό στους εργαζομένους(!) και αφήνουν ελεύθερο πεδίο στους εργοδότες να αποφασίσουν αν μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες «που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών».

Ειδικότερα συστήνονται
• Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

• Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

• Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.

• Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10-15°C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

• Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:

• Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

• Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

• Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

• Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00

• Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15°C).

πηγή: avgi.gr

Leave a Reply

12 − seven =

Top