Είστε εδώ

Καθυστερημένη αυτοκριτική! Γιούνγκερ: Η Γερμανία δεν ήταν η μόνη αυστηρή χώρα κατά της Ελλάδας! Ολλανδοί, Αυστριακοί, Σλοβάκοι, Σλοβένοι, Φινλανδοί δεν σταμάτησαν να επιτίθενται …

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παραδέχθηκε τη σκληρότητα που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ελλάδας. Μάλιστα ονομάτισε την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σλοβακία, Σλοβενία και Φιλανδία, χώρες οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν σταμάτησαν ποτέ να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ελληνικής κρίσης».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή ότι η Ελλάδα βγήκε και επίσημα μετά από 12 χρόνια «πόνου και μια συντριπτική κρίση χρέους» από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, κλήθηκε να σχολιάσει «τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες πολίτες και τι σημαίνει για την ΕΕ;».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν πολλούς, πολλούς λόγους να είναι υπερήφανοι. Διότι έχουν υποφέρει πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της φοβερής περιόδου. Ενώ υπογράμμισε ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά».

Μίλησε για καλά νέα καθώς τελικά η χώρα δεν βγήκε από το ευρώ, αλλά από το πρόγραμμα. Αλλά, όπως τόνισε ταυτόχρονα είναι καλά νέα για την ΕΕ,« διότι δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και ότι όσοι υπερασπίστηκαν την Ελλάδα, αυτή ήταν η δική μου περίπτωση, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Είπε μάλιστα πως δεν είναι ακριβές πως η Γερμανία έκανε ή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μερικές φορές οι Γερμανοί στο εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι είναι οι κύριοι της Ευρώπης. Αυτό προφανώς δεν ισχύει» τόνισε.

Στη συνέντευξη του αναφέρθηκε και στα χρόνια πριν τα μνημόνια όπου η Ελλάδα «δεν νοιαζόταν για τους προϋπολογισμούς, το δημόσιο χρέος κ.λπ» Το λάθος μπορεί να ήταν στην Ελλάδα, αλλά όπως σημείωσε, «ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπιζε την Ελλάδα δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *