Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > “Καθημερινή” … απρέπεια! Πως απαντά η Περιφέρεια Αττικής στην εφημερίδα και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

“Καθημερινή” … απρέπεια! Πως απαντά η Περιφέρεια Αττικής στην εφημερίδα και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Απάντηση σε δημοσίευμα της “Καθημερινής” αλλά και στα όσα ισχυρίζεται ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γιακουμάκης, σχετικά με το θέμα της παρουσίας τοξικομανών στους χώρους του Πανεπιστημίου έδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Αν και θέματα παιδείας αλλά και της παρουσίας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων στο ΟΠΑ δεν αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, ο Πρύτανης κ.Γιακουμάκης ισχυρίζεται ότι έχει ενημερώσει, μεταξύ άλλων, και την Περιφέρεια για το πρόβλημα αλλά “δεν έχει γίνει τίποτα”.

Βέβαια τίποτα φαίνεται να έχει γίνει από την πλευρά του Πανεπιστημίου και της πρυτανείας σε σχέση και με την επίθεση που δέχτηκαν προ μηνός ΑμΕΑ και εθελοντές στη διάρκεια εκδήλωσης (που τελικά ματαιώθηκε) στο Πανεπιστήμιο αλλά και την επίθεση σε φοιτητή και διοικητική υπάλληλο τέλη Οκτωβρίου, που προκάλεσε μάλιστα την παρέμβαση Εισαγγελέα.

Αντίθετα, η Περιφέρεια, αν και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της το θέμα των τοξικομανών και της αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών, έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει δράσεις για την επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, με τελευταία το πρόγραμμα «Δίκτυο άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών» που εκπονήθηκε που θα εφαρμοστεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ, και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας με 776.433,44 ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

“Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας υπό τον τίτλο «Το ΟΠΑ έχει γίνει ‘στέκι’ τοξικομανών», στο οποίο, αναφέρεται ότι η Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, καταλήγοντας, ότι «ουδείς έχει πράξει κάτι», για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών, σας γνωρίζουμε ότι:

  • Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προβαίνει σε πλείστες συνεργασίες με εξειδικευμένους, εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας, φορείς, υπερβαίνοντας συχνά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ούτως ώστε με ουσιαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των τοξικο-εξαρτημένων συμπολιτών μας.
  • Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής εκπονήθηκε και θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς -Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)- ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα άμεσης παρέμβασης για χρήστες ουσιών. Ήδη έχει συναφθεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση με σκοπό τη συνεργασία και τον συντονισμό των συμβαλλόμενων μερών για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπως στις περιοχές του Πεδίου Άρεως, πέριξ της οδού Πανεπιστημίου κ.α. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα συνολικής δαπάνης 776.433,44 ευρώ με ΦΠΑ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής με στόχο τη μείωση της βλάβης του συγκεκριμένου πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας.
  • Τα φαινόμενα τοξικοεξαρτήσεων που δοκιμάζουν τους συμπολίτες μας δεν εμπίπτουν, βάσει του Καλλικράτη, στις αρμοδιότητες του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τέλος, σχετικά με την αστυνόμευση στο Πεδίον του Άρεως, σας γνωρίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε τον Απρίλιο του 2015 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στο οποίο υπάγεται το πρώην Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, των εγκαταστάσεων και δράσεων της.  Αναφορικά δε με τη φύλαξή του, η κατάσταση στο Πεδίο του Άρεως έχει βελτιωθεί με την ανάθεση της φύλαξης του Πάρκου σε ιδιωτική εταιρεία (εργάζονται συνολικά 7 άτομα ανά βάρδια σε 24ωρη βάση). Ωστόσο, όπως ήδη γνωρίζετε, το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες πρέπει να διαχειριστούν το εν λόγω πολυσύνθετο ζήτημα.

Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ενημερώσει δύο φορές εγγράφως τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Εμμ. Α. Γιακουμάκη για τα ανωτέρω”.

Leave a Reply

Top