Είστε εδώ

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών – Τη Δευτέρα μπαίνει στις Επιτροπές, ψήφιση ως την Παρασκευή – Δείτε το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η Συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.
Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως φαίνεται από την πρόσκληση των μελών της Επιτροπής η οποία αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.
Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση με την κυρούμενη Συμφωνία επιλύονται οριστικά οι διαφορές, οι οποίες περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία «τερματίζει τη διαφορά μεταξύ Ελλάδας –ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα της τελευταίας» σε συνέχεια «της σύναψης της Συμφωνίας και της συνταγματικής αναθεώρησης που επακολούθησε, τροποποίησε την πρότερη επίσημη ονομασία του και υιοθέτηση νέα ονομασία για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».
Επίσης ότι «η Συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό, την αποχή και τη λήψη μέτρων για οιαδήποτε συμπεριφορά αλυτρωτισμού, αναθεωρητισμού, αμφισβήτησης συνόρων και εχθρικής προπαγάνδας και διασφαλίζει τον σεβασμό των ιστορικών και πολιτιστικών συμβόλων της χώρας μας, καθώς και το σεβασμό της ελληνικής ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς της ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Ως εκ τούτου κρίνεται ότι «η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία» ενώ υπογραμμίζεται ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση «στη γείτονα τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα».


Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτερα κομματικά στελέχη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Παρασκευής της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».
Πηγή: left.gr, neaselida.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *