Είστε εδώ
Home > FAQ news > Καταπέλτης ο Κοτζιάς: “Συνένοχος των Τούρκων όποιος επιχειρεί να υποβαθμίσει αυτό που έγινε στον Έβρο”

Καταπέλτης ο Κοτζιάς: “Συνένοχος των Τούρκων όποιος επιχειρεί να υποβαθμίσει αυτό που έγινε στον Έβρο”

Άστραψε και βρόντηξε ο πρώην ΥΠΕΞ, καθηγητής Νίκος Κοτζιάς, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με την εισβολή τουρκικού στρατιωτικού τμήματος και την κατάληψη ελληνικού έδάφους στην κοίτη του ποταμού Έβρου, με αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων, καθώς και τις παλινωδίες και την ιλαροτραγική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ, οι οποίες στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν ( αρχικά επιχείρησαν να κουκουλώσουν εντελώς ) το γεγονός, βάζουν σε επικίνδυνες εθνικές περιπέτειες την χωρα.

Όπως επισημαίνει στην αναρτησή του στο facebook ο Νίκος Κοτζιάς, η συγκεκριμενη περιοχή της κοίτης του Έβρου , περιήλθε στην ελληνική επικρατεια από τις 23 Νοεμβρίου του 1923 σε υλοποίηση της Συμφωνίας της Λωζάνης ως προς την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Μάλιστα ο πρώην ΥΠΕΞ αποκαλύπτει οτι η Τουρκία προσπάθησε να κάνει σε αυτό το σημείο προβοκάτσια άλλες δυο φορές. Το 1978 και το 2012. Μόνο που οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου, όπως επισημαίνει με νόημα, καθώς και το 1978 και το 2012 υπήρχαν κυβερνήσεις της ΝΔ. Το 1978 του Κωνστ. Καραμανλή και το 2012 του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίες είχαν αντιδράσει μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο στους Τούρκους…

Η ανάρτηση του Νίκου Κοτζιά:

“Ο ραγιαδισμός της ΝΔ μας έφερε τώρα μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο, όπου η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνικά εδάφη. Οι απαντήσεις που άκουσα ήταν:

Α) Δύο διαβήματα σε Αθήνα και Άγκυρα, όπου για το πρώτο δεν εξήγησε η ΝΔ ακόμα αν ήταν τηλεφωνικό, εγγράφως ή κλήθηκε, ως έπρεπε να γίνει, ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αθήνα. Στο δε δεύτερο, εστάλη, για λόγους υποβάθμισης, η δεύτερη της Πρεσβείας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αντί του Πρέσβη ως έπρεπε να γίνει.

Β) Στη συνέχεια, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «δεν έγινε κάτι το σοβαρό». Έτσι φαίνεται να αξιολογεί ο κ. Δένδιας κατάληψη ελληνικού εδάφους.
Ο κ. Δένδιας, που δεν γνωρίζει, ούτε καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα που οι Τούρκοι πήραν λίγη άμμο και λίγη λάσπη. Τα ίδια ακριβώς είχε πει όταν οι Τούρκοι μπήκαν παράνομα σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ότι το επανέλαβε σήμερα, με άλλη αφορμή, δείχνει ότι δεν έχει και πρόθεση να μάθει.

Γ) Κατόπιν, κύκλοι της κυβέρνησης, αλλά και στην αντιπολίτευση, άρχισαν να λένε ότι «να ξέρετε» στον Έβρο επειδή τα νερά «ανεβοκατεβαίνουν» δεν είναι σαφές το τι ανήκει σε ποιόν. Δείγμα του πώς χρησιμοποιείται η ασχετοσύνη και η άγνοια προκειμένου να υποχωρήσουν οι ενδοτικοί. Στην πραγματικότητα η νησίδα για την οποία γίνεται ο λόγος έχει περιέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τριμελής επιτροπή για τη χάραξη των συνόρων, με βάση τα πρωτόκολλά της Επιτροπής Διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23 Νοεμβρίου του 1926.

Δ) Οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής αποτελούν υλοποίηση της Συμφωνίας της Λωζάνης ως προς την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Τουρκία προσπάθησε να κάνει σε αυτό το σημείο προβοκάτσια το 1978 και το 2012. Μόνο που οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου.

Συμπέρασμα για να είμαι σαφής, όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου, γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθειά που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάνη. Γίνεται υπεύθυνος για παράδοση ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας καλό θα κάνει να παραιτηθεί, όπως και ο Υπουργός Άμυνας που δεν είδε, δεν κατάλαβε, πιθανόν και να μην πρόλαβε να ξυπνήσει.”

Leave a Reply

sixteen − two =

Top