Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Κ. Σταυρινίδης: «Η Ελλάδα έχασε ευκαιρίες στο διάστημα. Τώρα χρειάζονται οργανωμένες προσπάθειες, δουλειά και σχέδιο»

Κ. Σταυρινίδης: «Η Ελλάδα έχασε ευκαιρίες στο διάστημα. Τώρα χρειάζονται οργανωμένες προσπάθειες, δουλειά και σχέδιο»

Συνέντευξη στον Real FM έδωσε ο ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ). Ανάμεσα στα άλλα που ανεφερε ο καθηγητής ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία:

– Το διάστημα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, σημαντικό εργαλείο για τις κυβερνήσεις, τα κέντρα αποφάσεων, την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προστασία κάθε πολίτη

– Κάθε πολίτης χρησιμοποιεί τις διαστημικές εφαρμογές περίπου 28 φορές την ημέρα.

– Οι εφαρμογές καλύπτουν τομείς όπως η προστασία και η παρακολούθηση των συνόρων, η αποκατάσταση των οικολογικών καταστροφών, οι τηλεπικοινωνίες, η τηλεπαρατήρηση, η στήριξη της γεωργίας, η μετεωρολογία, κ.ά.

– Μελέτες έχουν δείξει πως η απόδοση μιας επένδυσης στο διάστημα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν, καθώς αυτή ανέρχεται ως το επταπλάσιο μιας επένδυσης.

– Ενώ η Ελλάδα αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ήδη από το 2005, έχασε πολλαπλές ευκαιρίες απορρόφησης σημαντικών πόρων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα έχει απολέσει σημαντικά έσοδα, έχει σημειώσει αδυναμία συμμετοχής σε σημαντικές αποστολές και έχει καταγράψει χαμηλή απορρόφηση προγραμμάτων. Τώρα χρειάζονται οργανωμένες προσπάθειες, δουλειά και σχέδιο.

Μερικές φορές βλέπω με πικρία στις εφημερίδες να λένε μερικοί, “δηλαδή πρέπει να γίνουμε όλοι αστροναύτες;”. Αυτό δείχνει ότι στην πραγματικότητα λίγοι γνωρίζουν. Δεν πρέπει να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες που έχουν πολλαπλά οφέλη για τον πολίτη.

Ακούστε το ηχητικο:

Κάποτε με έλεγαν "Ιανό". Κάπου αλλού με είπαν "α-χειρο-ήθη". Αλλού "κ Διευθυντή"... - Μα ποιος είσαι, τελοσπάντων ;;; - Ήμουν κάποιος άλλος. Μα τώρα άλλαξα, ρόλο... ( Επάγγελμα Ρεπόρτερ, 1975 / Μικελάντζελο Αντονιόνι / Μαρία Σνάιντερ - Τζακ Νίκολσον ) Κύριες και κύριοι, με περηφάνεια σας παρουσιάζω τον ... Χάρη Ζ.! (Και σας υπόσχομαι ... πολλά "όργια σε αυτήν την βίλλα"!).

Leave a Reply

Top