Είστε εδώ

Ισραήλ: Η μεγάλη επιστροφή του Νετανιάχου βάζει πάλι “φυτίλια” στον Ερντογάν! Κυρίαρχος της επόμενης μέρας, Αριστερά και Άραβες θα κρίνουν το εύρος της επικράτησής του.

Επανέσκηψε δριμύτερος … και στην Άγκυρα βλέπουν να πέφτουν στο κενό όλες οι “γεφυρες” του τελευταίου διαστήματος με το Τελ Αβίβ και τον Μπένυ Γκαντζ! Υπενθυμίζουμε ότι ο Νετανιάχου υποπτευόταν τον Ερντογάν ότι κρύβεται πίσω από τη Χαμάς.

Νετανιάχου διαφαίνεται ήδη ο κυρίαρχος της επόμενης μέρας του Ισραήλ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της κάλπης. Η αγωνία του προοδευτικού κόσμου της χώρας αφορά πλέον το αν οι δυνάμεις που θα έχει το διαφαινόμενο μπλοκ δεξιάς-θρησκευτικής ακροδεξιάς θα είναι επαρκείς για έναν άνετο σχηματισμό κυβέρνησης, ή θα περιοριστούν σημαντικά από τα τελικά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο περίπου 80% των ψήφων, το μπλοκ του Νετανιάχου φαίνεται ότι θα ελέγχει 65 έδρες στην επόμενη σύνθεση της Κνεσέτ, της ισραηλινής Βουλής των 120 εδρών. Τα ποσοστά των κομμάτων που περνούν το όριο εισόδου στη Βουλή, είναι:

33% για το Λικούντ του Νετανιάχου
24% για το Γιές Ατίντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ
14% για τον ακροδεξιό συνασπισμός Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος και Ότζμα Γιεχουντίτ
12% για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, συμμαχία μεταξύ του Γαλανόλευκου Κόμματος του Μπένι Γκαντζ και της Νέας Ελπίδας του Γκίντεον Σάαρ
11% για το επίσης θρησκευτικό αλλά όχι σιωνιστικό Σας
9% για την Ενωτική Ιουδαϊκή Τορά
5% για το εθνικιστικό Γιζραέλ Μπεϊτενού
5% για την Ενωμένη Αραβική Λίστα
5% για το αριστερό Χαντάς Ταάλ
4% για τους Εργατικούς

Επί του παρόντος παραμένουν οριακά εκτός Βουλής δύο κόμματα, το αριστερό Μερέτζ και το αραβικό Μπαλάντ, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα πετύχουν έστω και οριακά την είσοδό τους στην Κνεσέτ. Το όριο είναι το 3,25% και το Μερέτζ βρισκόταν στο 3,23% ενώ το Μπαλάμπ στο 3,07%. Σε περίπτωση εισόδου στην Κνεσέτ, θα πάρουν το καθένα από 4 έδρες, περιορίζοντας τις έδρες που αναλογούν στο μπλοκ Νετανιάχου. Σημειώνεται ότι τα exit poll έδειξαν πως τελικά αυτό θα περιοριστεί στις 62 έδρες.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *