Είστε εδώ

Ήρθε η Κ-αινούργια γενιά και …δεν είναι πολύ καλά!

Μετά τις γενιές Y και Z, ήρθε η σειρά της Γενιάς Κ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Λονδρέζα Noreena Hertz, διάσημη οικονομολόγο, για να προσδιορίσει αυτούς που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2015. Η συγγραφέας του Eyes Wide Open συνάντησε 2.000 έφηβους, 14 ως 21 χρόνων, διενεργώντας μία έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες. Τους περιγράφει ως μια γενιά ανήσυχη και δύσπιστη σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Guardian. Διάλεξε το γράμμα Κ, έμπνευση από την ηρωίδα των Hunger Games, Katniss Everdeen, ρόλο που υποδύεται η Jennifer Lawrence.
Είναι αυτή μια γενιά απογοητευμένη; Φοβισμένη; Οργισμένη; Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι αυτή η γενιά είναι βαθιά αγχωμένη.
Αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν μέσα στην έξαρση του ισλαμικού εξτρεμισμού, τη λιτότητα και τον Edward Snowden. Είδαν τους γονείς τους να χάνουν τη δουλειά τους και οι αγωνίες τους δεν είναι αυτές που συνήθως συναντάμε σε έφηβους“, διαπιστώνει η N.Hertz.
Oι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: το 75% των κοριτσιών ανησυχεί για την τρομοκρατία και το 66% για την κλιματική αλλαγή. Αγόρια και κορίτσια σε ποσοστό 79% ψάχνουν για δουλειά, ενώ οι μικρότεροι φοβούνται πως όταν έρθει η ώρα να δουλέψουν, δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά. Δεν πιστεύουν στην αξιοκρατία, ενώ είναι απόλυτα σίγουροι πως το χρώμα, το φύλο, η οικονομική κατάσταση και το κοινωνικό status των γονιών τους θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Πρέπει ωστόσο, να υπογραμμίσουμε πως αυτή η γενιά των smartphones και των social media δεν είναι καθόλου εγωκεντρική. Το 90% των νέων αυτών θεωρεί πως είναι σημαντικό να βοηθά τους άλλους και παρ’ όλο που δεν βλέπουν ρόδινο το μέλλον τους είναι αποφασισμένοι να δράσουν, ενώ η N. Hertz είναι πεπεισμένη πως η “Γενιά Κ” θα είναι η γενιά των δημιουργών και των εφευρετών.
Κειμένο: Μαρία -Κάντια Χαρδαλιά
Πηγή: elle.fr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *