Είστε εδώ

Ηχηρό “χαστούκι” στο αφήγημα κυβέρνησης-ΝΔ για τις “κουκούλες” στο σκάνδαλο Novartis: Υπό καθεστώς ανωνυμίας για άλλα 2 χρόνια οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Μπλόκο στο “γαλάζιο” αφήγημα περί “κουκουλοφόρων” μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis έβαλε η Οικονομική Εισαγγελία με απόφασή της που έκρινε ότι ο “Μάξιμος Σαράφης” και η “Αικατερίνη Κελέση” θα παραμείνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας για άλλα δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Εισαγγελία έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να αρθεί η ανωνυμία τους και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για ακόμη δύο χρόνια.

Επισημαίνεται ότι την άρση της ανωνυμίας των προστατευόμενων μαρτύρων είχαν ζητήσει με παρέμβαση τους προς το δικαστικό συμβούλιο έξι πολιτικά πρόσωπα (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Σπυρίδων Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας και Ανδρέας Λοβέρδος). Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν στην ανακριτική διαδικασία, όπως είχε καταγγείλει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σε απόλυτη σύμπλευση με το κυβερνητικό αφήγημα, η πρώην πλέον αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, λίγο πριν την συνταξιοδότησή της, είχε προτείνει στα τέλη Ιουνίου την άρση της προστασίας των μαρτύρων ζητώντας να καταθέσουν χωρίς καθεστώς ανωνυμίας «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των λοιπών». Χαρακτήριζε μάλιστα «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή» τα περί συνάφειας της βασικής υπόθεσης Novartis με την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συνάφεια ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο.

Αντίθετη γνώμη είχε εκφράσει η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας των δύο μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον της. Η διαφωνία των δικαστικών λειτουργών προέκυψε με την κλήτευση στα τέλη Μαΐου από την ανακρίτρια των δύο μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν. Η κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να αποκαλύψουν το πραγματικό τους όνομα ή το πρόσωπό τους. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Η διαφωνία παραπέμπφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε ότι αρμόδια να κρίνει για το καθεστώς υπό το οποίο θα καταθέσουν οι μάρτυρες είναι η Οικονομική Εισαγγελία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Σοφία Φασουλάκη στο ethnos.gr, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης», εξετάστηκαν τελικά από την ανακρίτρια, στον Άρειο Πάγο, διατηρώντας την ανωνυμία τους, με άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αλεβιζοπούλου ολοκληρώνει την ανάκριση της για το πρόσωπο του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να μπει στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *