Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ηχηρό “ράπισμα” Κοτανίδου στον Μητσοτάκη: “Αδόκιμη η αναφορά ότι έχουν την ίδια φροντίδα οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ” … Αιχμές και για τις αναστολές: “Δεν χρειαζόμαστε άλλες ΜΕΘ αλλά επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό” (vid)

Ηχηρό “ράπισμα” Κοτανίδου στον Μητσοτάκη: “Αδόκιμη η αναφορά ότι έχουν την ίδια φροντίδα οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ” … Αιχμές και για τις αναστολές: “Δεν χρειαζόμαστε άλλες ΜΕΘ αλλά επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό” (vid)

Η Αναστασία Κοτανίδου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, εκτός των άλλων άφησε και αιχμές και κατά του Πρωθυπουργού, αφού είπε μεταξύ άλλων ότι πιθανώς οι αναφορές της περασμένης εβδομάδας ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ και εντός ΜΕΘ έχουν την ίδια φροντίδα, αλλά και οι τοποθετήσεις ότι γίνεται επιλογή με κοινωνικά κριτήρια, έχουν προκαλέσει έντονη απογοήτευση στους γιατρούς. Χαρακτηριστικά, η Αναστασία Κοτανίδου είπε ότι ήταν αδόκιμη η αναφορά ότι έχουν την ίδια φροντίδα οι ασθενείς εντός και εκτός ΜΕΘ, αφήνοντας αιχμές για τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.

Η  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά κριτήρια για τη εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ που στηρίζονται σε διεθνή δεδομένα αλλά και στις αυστηρές οδηγίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Υπάρχουν 5 κατηγορίες ασθενών που μπαίνουν στις ΜΕΘ όπως είπε ενώ σε προτεραιότητα είναι όσοι παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά και οι αιμοδυναμικά ασταθής.

Στην τελευταία κατηγορία είναι όσοι ασθενείς είναι εγκεφαλικά νεκροί και ουσιαστικά οι ΜΕΘ δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτε παρά έναν αξιοπρεπή θάνατο. Η ηλικία δεν είναι στα κριτήρια διαλογής, διευκρίνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Αναστασία Κοτανίδου -η οποία να σημειωθεί είχε επιλεγεί από το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία των νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία-, αποσαφήνισε ότι οι ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ δεν έχουν την ίδια ιατρική φροντίδα με όσους είναι μέσα στις ΜΕΘ.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αφού -όπως είπε- δεν χρειαζόμαστε άλλες ΜΕΘ αλλά επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει τις υπάρχουσες κλίνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής εταιρείας, με βάση τον μέσο όρο θα έπρεπε να αντιστοιχούν  30 νοσηλευτές ανά 5 κλίνες ΜΕΘ αλλά εμείς έχουμε στις 5 κλίνες ΜΕΘ10 νοσηλευτές.

Φωτό: Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top