Είστε εδώ
Home > FAQ media > Ηχηρή διάψευση στο πρωτοσέλιδο των “Νέων”: Αυτός ο τίτλος είναι τόσο ενοχλητικός και, φυσικά, δεν το είπα αυτό

Ηχηρή διάψευση στο πρωτοσέλιδο των “Νέων”: Αυτός ο τίτλος είναι τόσο ενοχλητικός και, φυσικά, δεν το είπα αυτό

“Σε εννέα μήνες τελειώνει ο ιός” έγραφε με μεγάλα γράμματα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Τα Νέα Σαββατοκύριακο” ως τίτλο της συνέντευξης του καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Yale Νίκου Χρηστάκη.

Ωστόσο ο ίδιος, με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, απαντώντας σε κριτική χρηστών προχώρησε στην ηχηρή διάψευση του τίτλου που έδωσε η εφημερίδα στην συνέντευξή του.

“Το κύμα του ιού που μας ταλαιπωρεί, η σαρωτική επέλαση της μόλυνσης θα συνεχιστούν όχι για περισσότερο από έξι, εννιά μήνες ακόμη. Δηλαδή, πιθανόν έως το τέλος του 2021, αρχές του 2022. Εφόσον φυσικά η πλειονότητα των πληθυσμών εμβολιαστούν και δεν έχουμε άλλες περίπλοκες μεταλλάξεις. Εκείνο που θα συνεχιστεί πιθανότατα έως το 2024 είναι η κλινική, κοινωνική, οικονομική και ψυχολογική ανάρρωση των κοινωνιών μας“, δήλωσε στα “Νέα Σαββατοκύριακο” ο καθηγητής και υποστήριξε ότι οι πανδημίες περνούν 3 στάδια: Το πρώτο στάδιο είναι η βιολογική, η επείγουσα πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νέος ιός μάς απειλεί και το «κύμα» του περνάει από πάνω μας. Ευτυχώς πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της περιόδου, που αναμένουμε ότι θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022. Μετά ακολουθεί το ενδιάμεσο στάδιο, εκείνο της επούλωσης, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να αναρρώσουμε από το κλινικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό σοκ που μας προκάλεσε ο ιός. (…) Η δεύτερη αυτή φάση της επούλωσης λοιπόν θα διαρκέσει ακόμη 1 με 2 χρόνια, ας πούμε έως τα τέλη του 2023, αρχές του 2024. Μετά, επιτέλους θα έρθει το τρίτο στάδιο, η post pandemic εποχή, στην οποία οι κοινωνίες θα συνέλθουν πλήρως. (πηγή)

Σε ανάρτησή του, όμως, ο καθηγητής Χρηστάκης τόνισε ότι αυτός ο τίτλος είναι τόσο ενοχλητικός και, φυσικά, δεν το είπα αυτό. Η βιολογική επίπτωση της πανδημίας θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο (απουσία σοβαρών μεταλλάξεων του ιού) αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα διαρκέσει περισσότερο”. 

Σε δεύτερη ανάρτησή του πρόσθεσε ότι “οι συνεντευξιαζόμενοι δεν επιλέγουν ή γράφουν τίτλους, όπως γνωρίζετε. Πιστεύω ότι είμαι αρκετά σαφής στη συνέντευξη. Η ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ επίπτωση του ιού αναμένεται να είναι πίσω μας εντός ενός έτους (εκτός αν εμφανιστούν σοβαρές μεταλλάξεις) αλλά η κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη θα πάρει λίγο χρόνο”. 

Leave a Reply

nineteen − ten =

Top