Είστε εδώ

Ηχηρή απάντηση Τσίπρα: “Το πού ανήκουμε κ Μητσοτάκη έχει εδώ και δεκαετίες κριθεί οριστικά. Ανήκουμε στους Έλληνες…” (vid)

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του σηκώνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό που νωρίτερα είχε καταγγείλει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του. «Δεν είμαστε ούτε αντί ρώσοι ούτε φίλο ρώσοι δεν είμαστε ούτε αντί αμερικάνοι ούτε φίλο αμερικάνοι, είμαστε με τον ελληνικό λαό», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας ενώ παράλληλα απάντηση έδωσε και στο ερώτημα που… ανήκουμε.

«Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι ότι ανήκουμε σε δύση και ανατολή, είμαστε και Βορράς και νότος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού», είπε με νόημα. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, την απόφαση την έχει λάβει ο Ελληνικός λαός: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες κι αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο»!

– Διαβάστε: Αποστομωτική απάντηση Τσίπρα στο “είμαστε πάντα με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας” του Μητσοτάκη: «Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις για την πολύπαθη Κύπρο; Το μυαλό του Πρωθυπουργού ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν»
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι συντάχθηκε με ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης οι οποίες έτρεξαν σε διμερές πλαίσιο να προχωρήσουμε στην αποστολή στρατιωτικού υλικού. «Το οποιοδήποτε σήμα ότι η Ελλάδα είναι μέρος εμπλοκής και όχι της λύσης είναι λάθος και μας αποδυναμώνει», σημείωσε σχετικά και πάντως ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε υπαινίκτηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων Μητσοτάκη – Δένδια. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν ένας υπουργός εξωτερικών διαφωνεί με τον πρωθυπουργό δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και οφείλει να τον αποπέμψει», είπε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα μας ουσιαστικά ξοδεύει πολλά κονδύλια για εξοπλισμούς, χρήματα τα οποία όπως είπε στηρίζουν ξένες αμυντικές βιομηχανίες κι όχι ελληνικές. «Επί σειρά ετών η χώρα μας έδινε για αμυντικές δαπάνες πάνω από 2% του ΑΕΠ. Μόνο στα χρόνια της κρίσης πέσαμε κάτω από αυτό το νούμερο κι εσείς τα δυόμιση χρόνια που είστε στην κυβέρνηση επιλέξατε όχι να πάτε σε μια λελογισμένη αύξηση αλλά πήγατε από το 1,8 στο 3,21 και στο 3,5% το 2022», σημείωσε.

– Διαβάστε:
Απίστευτη τάπα σε Μητσοτάκη που φώναζε στον Τσίπρα να διαβάσει την φράση: Ο Μηταράκης επιβεβαιώνει ότι χαρακτήρισε “πραγματικούς” πρόσφυγες τους Ουκρανούς γιατί … έρχονται από χώρα που συνορεύει με την ΕΕ!!!

Μητσοτάκης: «Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής»

Ικανοποίηση για την καταδίκη της Ρωσίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και τη συμφωνία για τις κυρώσεις κατά Πούτιν ως μέτρο πίεσης

«Ξεκινώ με τα μικρότερα κόμματα και έχω να πω πως βρήκα και τις τρεις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άκρως απογοητευτικές. Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογίας του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».

Αντίθετα, «καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων».

«Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δικαιολογημένα ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να σας κατατάσσει και εσάς στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ορθή την επιχειρηματολογία για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στο στρατόπεδο όσων έχουν ασκήσει κατά καιρούς λελογισμένη κριτική για την ΕΕ, να πω ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά».

Δεν έχω κλείσει τον διάλογο στην Τουρκία. Εχω τρεις φορές συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και είμαι έτοιμος να ξανασυναντηθώ. Ίσως μάλιστα και η συγκυρία να είναι τέτοια που να πρέπει να συναντηθούμε. Ο αναθεωρητισμός στην πράξη έχει τεράστιο κόστος και αυτό νομίζω ότι όλοι το έχουν πλέον αντιληφθεί

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα πήρε καθαρή θέση με τους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

Για να συμπληρώσει: «Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *