- Η Ρωσία επαναφέρει δυναμικά τις φιλοδοξίες της στη Σελήνη, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής —με έντονες ενδείξεις πυρηνικής τεχνολογίας— έως το 2036, σε μια κίνηση που αναζωπυρώνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για μόνιμη παρουσία στον φυσικό δορυφόρο της Γης και φέρνει τη Μόσχα αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ και την Κίνα στον νέο «αγώνα δρόμου» του Διαστήματος
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία για να τροφοδοτήσει το σεληνιακό διαστημικό της πρόγραμμα και έναν κοινό ρωσο-κινεζικό ερευνητικό σταθμό, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις σπεύδουν να εξερευνήσουν τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης.
Από τότε που ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα το 1961, η Ρωσία υπερηφανεύεται ως ηγετική δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει μείνει πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, όλο και περισσότερο, την Κίνα.
Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας υπέστησαν ένα τεράστιο πλήγμα τον Αύγουστο του 2023, όταν η μη επανδρωμένη αποστολή Luna-25 έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί, και ο Έλον Μασκ έφερε επανάσταση στην εκτόξευση διαστημικών οχημάτων – κάποτε μια ρωσική ειδικότητα.
Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Σελήνη;
Η κρατική διαστημική εταιρεία της Ρωσίας, Roscosmos, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα σεληνιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας έως το 2036 και υπέγραψε σύμβαση με την αεροδιαστημική εταιρεία Lavochkin Association για να το κάνει.
Η Roscosmos δεν δήλωσε ρητά ότι το εργοστάσιο θα είναι πυρηνικό, αλλά ανέφερε ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom και το Ινστιτούτο Kurchatov, το κορυφαίο ινστιτούτο πυρηνικής έρευνας της Ρωσίας.
Η Roscosmos δήλωσε ότι ο σκοπός του εργοστασίου ήταν να τροφοδοτήσει το σεληνιακό πρόγραμμα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των ρόβερ, ενός παρατηρητηρίου και της υποδομής του κοινού Ρωσο-Κινεζικού Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού.
«Το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός μόνιμα λειτουργικού επιστημονικού σεληνιακού σταθμού και τη μετάβαση από τις εφάπαξ αποστολές σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης», δήλωσε η Roscosmos.
Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Μπακάνοφ, δήλωσε τον Ιούνιο ότι ένας από τους στόχους της εταιρείας ήταν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Σελήνη και να εξερευνήσει την Αφροδίτη, γνωστή ως ο «αδελφός» πλανήτης της Γης.
Η Σελήνη, η οποία απέχει 384.400 χλμ. (238.855 μίλια) από τον πλανήτη μας, μετριάζει την ταλάντωση της Γης γύρω από τον άξονά της, γεγονός που εξασφαλίζει ένα πιο σταθερό κλίμα. Προκαλεί επίσης παλίρροιες στους ωκεανούς του κόσμου.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης αντιδραστήρα στη Σελήνη
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που έχει τέτοια σχέδια. Η NASA τον Αύγουστο δήλωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Σελήνη μέχρι το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2030.
«Είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου για τη Σελήνη, σε έναν αγώνα δρόμου με την Κίνα για τη Σελήνη. Και για να έχουμε μια βάση στη Σελήνη, χρειαζόμαστε ενέργεια», δήλωσε τον Αύγουστο ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Σον Ντάφι, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια.
Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή πίσω στον αγώνα δρόμου για τη Σελήνη. Είπε ότι η ενέργεια είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ζωή στη Σελήνη και στη συνέχεια για να φτάσουν οι άνθρωποι στον Άρη.
Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα, αλλά δεν υπάρχουν απαγορεύσεις για την τοποθέτηση πηγών πυρηνικής ενέργειας στο διάστημα – εφόσον συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες.
Ορισμένοι διαστημικοί αναλυτές έχουν προβλέψει έναν σεληνιακό πυρετό χρυσού: Η NASA αναφέρει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για ένα εκατομμύριο τόνους ηλίου-3, ενός ισοτόπου του ηλίου που είναι σπάνιο στη Γη, στη Σελήνη.
Σπάνια μέταλλα – που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές και προηγμένες τεχνολογίες – υπάρχουν επίσης στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένου του σκανδίου, του υττρίου και των 15 λανθανιδίων, σύμφωνα με έρευνα της Boeing.
Πηγή: naftemporiki.gr

0 Σχόλια
Αφήστε ένα σχόλιο