Είστε εδώ

Η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει και παραδίδει κληρονομιά στις νεότερες γενιές των Ελλήνων τον τόπο μαρτυρίου στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Η περιφέρεια Αττικής αναδεικνύει και αξιοποιεί τον εμβληματικό χώρο του Σκοπευτηρίου Καισαριανής, του συμβόλου της ηρωικής αντίστασης ενός λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή, ως χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.
Για την υλοποίηση του έργου θα εκπονηθεί σειρά μελετών προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, τις οποίες θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια, μετά την σημερινή έγκριση του θέματος το οποίο εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου.
Η αντιπεριφερειάρχης, μιλώντας για την ιστορικότητα του Σκοπευτηρίου, υπογράμμισε ότι «σκοπός είναι η δημιουργία ενός χώρου που, διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα, να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες πολιτών, ενώνοντας το χθες με το
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2016 να παραχωρήσει στον δήμο Καισαριανής τη χρήση όλου του χώρου του Σκοπευτηρίου, έκτασης 463.946 τ.μ. και των κτιρίων που βρίσκονται εκεί, για 40 χρόνια. «Απόφαση, σε πλήρη αντιστοιχία με τους διεκδικητικούς αγώνες του λαού και του δήμου Καισαριανής», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την απόφαση επικρότησε και ο παριστάμενος δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, με αναφορές στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 1983 – επί δημαρχίας Παναγιώτη Μακρή – αλλά και μετέπειτα έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απομακρύνθηκε οριστικά η Σκοπευτική Εταιρία από το χώρο του άλσους. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δραματική ιστορία του χώρου τον οποίο «πότισαν με το αίμα τους, κατά την Αντίσταση, περισσότερα από 750 παλληκάρια, με αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 ακροναυπλιωτών κρατουμένων στο Χαϊδάρι, την πρωτομαγιά του ’44».
Ο δήμαρχος επισήμανε ότι αυτές τις εικόνες οφείλουμε να τις επαναφέρουμε και «να τις κρατάμε ζωντανές σε περιόδους κατά τις οποίες επανέρχονται φασιστικέ απειλές». Δεν έκρυψε δε, την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση και την υψηλή επισκεψιμότητα του κοινού και ιδίως των μαθητών – «περισσότερες από 15.000 επισκέψεις κατά την 6μηνη λειτουργία του Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης».

????????????????????????????????????

Ειδικότερα για τις μελέτες οι οποίες θα εκπονηθούν, η κ Κυπριανίδου σημείωσε ότι αφορούν:
• Στην αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου με εξειδικευμένη δράση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτίσματος του «Χαράματος» και του κτιρίου «πρώην γραφειακών χώρων».
• Ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.
• Τοποθέτηση μηχανολογικών συστημάτων και συστήματος φωτισμού στο Πάρκο του Σκοπευτηρίου τόσο για εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για λόγους ασφαλείας και αποφυγής κρουσμάτων βίας, καθώς ο χώρος έχει άμεση γειτνίαση με τα σχολικά συγκροτήματα της Καισαριανής.
• Διαμόρφωση χώρου άθλησης με στίβο κ.λ.π. στο χώρο του υφιστάμενου χωμάτινου αυτοσχέδιου γηπέδου, με παράλληλη αναβάθμιση των λοιπών αθλητικών χώρων καλαθοσφαίρισης.
• Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου, με σήμανση και αναβάθμιση των χώρων επίσκεψης.
• Παρέμβαση αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του δήμου Καισαριανής και τους όμορους δήμους, αναδεικνύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *