Είστε εδώ

Η Ντερ Λάϊεν άφησε τα προσχήματα: Η Κομισιόν υπέρ των καρτέλ και της αισχροκέρδειας! Ούτε γενικό πλαφόν, ούτε ιβηρικό μοντέλο στο φυσικό αέριο. Νίκη του Βερολίνου …

Εμφαση στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την κοινή αγορά για λογαριασμό όλων των κρατών της Ε.Ε. –στο πρότυπο των εμβολίων– δίνει η πρόταση της Κομισιόν που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Επιτροπή προτείνει πλαφόν στο φυσικό αέριο μόνο ως ύστατη λύση για τον περιορισμό της ακραίας κερδοσκοπίας και της αστάθειας στις αγορές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

– Πηγή: efsyn.gr / Μαρία Ψαρρά

Η Κομισιόν επίσης θα παρουσιάσει ένα «προσωρινό» και «δυναμικό» όριο τιμών που θα ισχύει για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Τιμών (TTF) στην Ολλανδία. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει παραδεχτεί ότι το TTF ενέχει στρεβλώσεις και ότι χρειάζονται «διορθωτικές» κινήσεις.
Σύμφωνα με την πρόταση, το πλαφόν δεν θα είναι μόνιμα ενεργό, αλλά θα ενεργοποιείται μόνο «όταν χρειάζεται», δηλαδή όταν η τιμή που διαπραγματεύεται στο TTF υπερβαίνει την τιμή που ορίζει ο μηχανισμός. Πάντως, το σχέδιο της Επιτροπής δεν προσδιορίζει το εύρος των τιμών, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ερώτημα γύρω από το μη δοκιμασμένο μέτρο.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο για τον περιορισμό της διακύμανσης των τιμών των ενεργειακών παραγώγων, των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού (δηλαδή της ρήτρας) που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό εκ των προτέρων. Αυτή τη φορά, η Επιτροπή πάει ένα βήμα παρακάτω: παράλληλα με αυτά τα δύο ανώτατα όρια, προτείνεται ένας εναλλακτικός δείκτης αναφοράς που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη διαπραγμάτευση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Κομισιόν δεν προτείνει τελικά την υιοθέτηση του ιβηρικού μοντέλου. «Η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειώσει τις τιμές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά ενέχει ορισμένους κινδύνους εάν εισαχθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε.», αναφέρει η Επιτροπή, αναφερόμενη στο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων που χρησιμοποιείται στην Ιβηρική χερσόνησο.

«Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι διαφορετικά όσον αφορά τα ενεργειακά τους μείγματα, τις συνδέσεις και τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να σχεδιαστεί μια λύση που να λειτουργεί για όλα αυτά και να είναι σύμφωνη με τους ευρύτερους στόχους μας: να μην αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και να διαχειριστούμε τις ροές πέραν των συνόρων της Ε.Ε.».

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, μια σειρά δηλαδή διμερών συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών εντός Ε.Ε., ώστε καμία χώρα να μην «ξεμείνει» από φυσικό αέριο. Γερμανία και Ολλανδία αντιμετωπίζουν ήδη θετικά τη… «μεσοβέζικη» λύση που προτείνει η Κομισιόν. Ωστόσο, μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πολωνίας και της Ελλάδας, των βασικών υποστηρικτών ενός γενικευμένου πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Οι διαιρέσεις μεταξύ των πρωτευουσών αναμένεται να αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Η ενεργειακή κρίση θα είναι το κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *