Είστε εδώ

Η καθηγήτρια που δεν γνωρίζει την διαφορά του «Διδάκτορος» με τον «Επίτιμο Διδάκτορα» και το παραμύθι με τίτλο «Φταίει η Δούρου»

Ένα σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» (που εσχάτως έχουν γίνει όχι μόνον «παλιά» αλλά και «παλιακά»), φέρει τον τίτλο «Τελικά τι τίτλο σπουδών κατέχει η Ρένα Δούρου;».
Εντυπωσιακός ο τίτλος και πράγματι το άρθρο εκπλήσσει όταν το διαβάσει κανείς. Η αρθρογράφος κα Ρουμπελάκη – Αγγελάκη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης χάλασε ομολογουμένως αρκετή φαιά ουσία για να καταγράψει πέντε βαρύγδουπα ερωτήματα που αποκαλύπτουν τις σπουδές της Περιφερειάρχη Αττικής και αφήνει άναυδο το αναγνωστικό κοινό. Και εξηγούμαι με πέντε αφοριστικά επιχειρήματα κι εγώ για να έρθουμε πάτσι με την κα καθηγήτρια.
Το πρώτο επιχείρημα αφορά την ουσία του δημοσιεύματος. Η κα Ρουμπελάκη – Αγγελάκη μέμφεται την κα Δούρου που κατέχει τον τίτλο του Διδάκτορα στο πανεπιστήμιο του Essex και εξηγεί πως μόνο κάτοχοι διδακτορικής εργασίας μπορούν να ονομάζονται «Διδάκτορες». Προφανώς η κα Kαθηγήτρια δεν γνωρίζει από ακαδημαϊκούς τίτλους, πράγμα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς οτι είναι το επαγγελματικό της πεδίο. Λέτε να μην γνωρίζει την διαφορά του Διδάκτορος από τον Επίτιμο Διδάκτρα; Λέτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης να μην γνωρίζουν από τίτλους τιμής σε σημαντικούς ανθρώπους, παρά μόνο από πτυχία χάρτινα και χαρτονένια;
Δεύτερο επιχείρημα είναι οτι ενώ χάλασε τόση μελάνη να καταγράψει τους χρόνους που χρειάζεται κάποιος ώστε να κατορθώσει να ολοκληρώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, και στη συνέχεια ένα διδακτορικό, άφησε και υπονοούμενο πως η Περιφερειάρχης Αττικής ψεύδεται καθώς πότε προλάβαινε; Η αλήθεια είναι οτι δεν προλάβαινε να ασχολείται και με τα ζητήματα της Περιφέρειας και με το να ολοκληρώσει ένα διδακτορικό, γι’ αυτόν τον λόγο το Πανεπιστήμιο του Essex της έδωσε τον συμβολικό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορος. Άλλοι όπως φαίνεται έχουν άπλετο χρόνο να κάνουν πολλά πράγματα, για παράδειγμα να εργάζονται, να αρθρογραφούν, να παραπληροφορούν και να λασπολογούν. Θέλει πολύ χρόνο να σκεφτείς κάτι που δεν ισχύει, θέλει πολλή φαντασία, πιστέψτε με. Όσοι δουλεύουν πολλές ώρες, μπορούν να με επιβεβαιώσουν.
Τρίτον, η κα Ρουμπελάκη Αγγελάκη προσδίδει αφ’ εαυτού της κοσμητικά επίθετα στις απορίες της, αποκαλώντας τις «εύστοχες». Δεν διστάζει να συσχετίσει τις απορίες της μάλιστα που κατά την γνώμη της είναι τόσο βάσιμες, με την συνολική πορεία της Αριστεράς και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής ιδεολογίας. Αν ίσχυαν όλα αυτά που κάθισε και σκέφτηκε, και αν προσέτρεχε να καλύψει την αμάθειά της σχετικά με την διάκριση μεταξύ Διδάκτορος και Επίτιμου Διδάκτορος, ίσως να είχε δικαίωμα να αμφισβητήσει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Όμως οι αριστεροί σύσσωμοι δεν θα πάνε κόντρα στην αριστεία. Θα την αφήσουν ήσυχη στο ανήθικο μειονέκτημά της.
Τέταρτον, δε μένει παρά να συμφωνήσουμε στην τελική της πρόταση που με θαυμαστικά ως σημείο στίξης (sic) θέλει να «γαργαλήσει» το αναγνωστικό κοινό. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» είναι η κατακλείδα πρόταση αυτού του καθόλου αριστοτεχνικού άρθρου που πετάει πυροτεχνήματα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Πέμπτον, αναγνωρίζουμε στην κα Καθηγήτρια πως απευθύνθηκε στο σωστότερο μέσο για να δημοσιεύσει την απορία της. Ένα έντυπο με τέτοιο μίσος σε ό,τι αριστερό κινείται εκεί έξω, έχει πάντα ευήκοα ώτα όταν πρόκειται για λάσπη και αβάσιμες κατηγορίες. Ευτυχώς δεν διακινδύνευσε να της επιστρέψει κανείς το αρθράκι της πίσω, μιας και ο τίτλος ήταν «Φταίει η Δούρου» και αυτό είναι αρκετό.
Αυτό που αποτελεί ευχή όλων είναι η κα Καθηγήτρια να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που την καίνε σχετικά με την ακαδημαϊκή μόρφωση της κας Ρένας Δούρου και ελπίζουμε να γλιτώσει από την δαιμόνια πένα της, το φαινόμενο – καθηγήτρια Άννα Παναγιωταρέα. Ή μήπως σε αυτήν την περίπτωση η κα Ρουμπελάκη – Αγγελάκη δεν έχει δει τίποτα μεμπτό;

Μια σκέψη στο “Η καθηγήτρια που δεν γνωρίζει την διαφορά του «Διδάκτορος» με τον «Επίτιμο Διδάκτορα» και το παραμύθι με τίτλο «Φταίει η Δούρου»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *