Είστε εδώ
Home > FAQ the opinion > Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον Λίντνερ, έχει τον Μητσοτάκη. (του Ισίδωρου Λω)

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον Λίντνερ, έχει τον Μητσοτάκη. (του Ισίδωρου Λω)

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τον Λίντνερ, έχει τον Μητσοτάκη.

Ανακοινώθηκε τελικά η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Επικράτησε το σενάριο που από την αρχή είχε τις περισσότερες πιθανότητες. Κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, και Φιλελεύθεροι θα προσπαθήσουν να συνυπάρξουν στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα.

Το μεγάλο αγκάθι όπως λένε, για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, είναι ο νέος υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ θεωρείται ένας μικρός Σόιμπλε, είναι επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (Φιλελευθέρων), δηλαδή του τρίτου κόμματος που απαρτίζει την καινούργια κυβέρνηση, είναι νεοφιλελεύθερος, δεν πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, θέλει να μην φορολογούνται τα τεράστια κέρδη και το μεγάλο κεφάλαιο, και θεωρεί ότι πάνω απ’ όλα είναι οι κανόνες των αγορών.

Φυσικά για τις χώρες του Νότου έχει την άποψη ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δείξει την παραμικρή επιείκεια. Οι χώρες του Νότου χρειάζονται δημοσιονομική πειθαρχία, αυστηρούς κανόνες, πολιτικές λιτότητας. Επιμονή στο δόγμα της Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Όσο για την Ελλάδα, για την χώρα μας, έχουν βγει μερικά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο που μιλούν για αρνητική εξέλιξη, για αγκάθι, για κίνδυνο να επιβληθούν στην χώρα μας πολιτικές σκληρής λιτότητας και επιστροφή σε λογικές μνημονίου εξαιτίας του νέου υπουργού οικονομικών στη Γερμανία.

Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία είναι ανησυχητικές. Η καινούργια Γερμανική κυβέρνηση δίχως να έχει στη σύνθεση της το Αριστερό γερμανικό κόμμα, και με τον ακραίο νεοφιλελεύθερο Λίντνερ στη θέση του Σόιμπλε, δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό σε επίπεδο πολιτικής στη Γερμανία και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, όσον αφορά την πατρίδα μας, σίγουρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στη Γερμανία. Προκύπτει όμως το ερώτημα, η Ελλάδα που εδώ και δυόμιση χρόνια έχει στο τιμόνι της μια ακραία δεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, και έναν πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σύμφωνα με τις πολιτικές του επιλογές έχει ταχθεί ξεκάθαρα με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, τι παραπάνω έχει να φοβηθεί από την υπουργοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πολιτικού στη κυβέρνηση μιας ξένης χώρας;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει την ιδεολογική της ταυτότητα. Το πολιτικό της πρόγραμμα είναι η επιστροφή σε μνημόνιο, επαναφέρει όλες τις παθογένειες οι οποίες είχαν οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία το 2008 πάλι επί Νέας Δημοκρατίας, το χρέος έχει εκτροχιαστεί ξανά, και ενώ η χώρα βυθίζεται στην πανδημία η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια την βαλκανικού τύπου Θατσερική πολιτική της από τα εργασιακά και το ασφαλιστικό μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια και το νερό.

Μιλάμε για την παράταξη που όταν ήταν αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει το ‘βάστα Γερούν γερά’ και το ‘βάστα Σόιμπλε’. Πόσο περισσότερο λοιπόν να μας τρομάξει ο κ. Λίντνερ όταν εδώ και αρκετό καιρό μας κυβερνάνε οι θαυμαστές του; 

Η ζημιά λοιπόν στην Ελλάδα ήδη έχει γίνει με την σημερινή κυβέρνηση. Η επικράτηση του ακραίου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, ο αυταρχισμός, ο ακροδεξιός λαϊκισμός, η ασέβεια προς το σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες οδηγούν στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, και στη κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αν καταφέρουμε στην χώρα μας να ισχυροποιήσουμε την δημοκρατία και να φέρουμε στο επίκεντρο ξανά τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι τις ανάγκες των funds, τότε καμία απειλή και κανένας κίνδυνος από το εξωτερικό δεν θα μπορέσει να μας τρομάξει.

Ισίδωρος Λως Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου

Leave a Reply

fourteen + eight =

Top