Είστε εδώ

Η Δικαιοσύνη απελευθέρωσε από τα “δεσμά” που του είχαν περάσει οι Ρουμάνοι τον Beny Steinmetz! “Ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” λέει ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με σημερινή 30/3 του απόφαση, απέρριψε το αίτημα έκδοσης των Ρουμανικών Αρχών για τον Beny Steinmetz, επικυρώνοντας, έτσι, το δικαίωμα του να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλο τον κόσμο. και δικαιώνοντας πλήρως τον Ισραηλινό μεγιστάνα, που κάνει λόγο για πολιτικά κίνητρα στην δίωξή του από τους Ρουμάνους.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στηρίχθηκε σε δύο λόγους:

Στο ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του Beny Steinmetz σε δίκαιη δίκη στη Ρουμανία, αλλά και στον υπαρκτό κίνδυνο να υποστεί διακριτική, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αν εκδοθεί.

Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει επί της ουσίας και την απόφαση της Ιντερπόλ κατά της Ρουμανίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν πολλές παραβιάσεις του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, καθώς και ότι η δίωξή του είχε πολιτικά κίνητρα.

Η ανακοίνωση της υπεράσπισης Steinmetz

“Η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών, η οποία δικαιώνει πλήρως τον Beny Steinmetz, αποτελεί ταυτόχρονα μια μεγάλη νίκη του Κράτους Δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρουμανία, η οποία επιχειρεί να κρατά τη Δικαιοσύνη δέσμια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η νομική νίκη του Steinmetz ανέδειξε τόσο τον σεβασμό της Ελλάδας στο αξιακό και νομικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το σημαντικό έλλειμμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία.

Οι αρχές του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικράτησαν έναντι των παράνομων, αμφίβολων πρακτικών, τις οποίες φαίνεται πως ακολουθεί η Ρουμανία.

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποτελεί μια ακόμη νομική νίκη στο πλαίσιο της αποκάλυψης της άδικης δίωξης που έχει υποστεί ο Beny Steinmetz, όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία VALE, απέσυρε την αγωγή ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που είχε καταθέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου εναντίον του Beny Steinmetz, υπό τον φόβο της αποκάλυψης στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία”.

Οι δηλώσεις Steinmetz

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο Beny Steinmetz δήλωσε: “Η σημασία αυτής της απόφασης ξεπερνά κατά πολύ την προσωπική μου δικαίωση. Είναι μια ηχηρή, ξεκάθαρη απάντηση της Ελλάδος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. απέναντι στις πρακτικές των καθοδηγούμενων, πολιτικά υποκινούμενων διώξεων, στην παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η σκευωρία που έχει στηθεί εναντίον μου ξεκίνησε ήδη να καταρρέει. H αλήθεια σύντομα θα λάμψει οριστικά. Είμαι ευγνώμων για την ελληνική Δικαιοσύνη”.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η είδηση πως ο επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ παραμένει στην Ελλάδα, εξαιτίας μιας -ανακληθείσας από την Interpol- “ερυθράς αγγελίας διεθνών αναζητήσεων”.

Η “ερυθρά αγγελία” αρχικά εκδόθηκε από την Interpol μετά από αίτημα των ρουμανικών αρχών για την καταδίκη του Beny Steinmetz   -παρά την ομόφωνη πρωτόδικη αθώωσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας – που αφορούσε σε υπόθεση φερόμενης απάτης σχετικά με εκτάσεις γης που κρατικοποιήθηκαν κατά την κομμουνιστική περίοδο.

Όμως  η Interpol στις 29 Οκτωβρίου του 2021, όχι μόνο διέγραψε την αγγελία που είχε εκδώσει για τον Steinmetz από το διεθνές σύστημα συναγερμού, αλλά και συνόδευσε την απόφαση αυτή με πόρισμα σε βάρος της Ρουμανίας.

Ανάμεσα στους λόγους που παρέθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Interpol (CCF) παρατίθεντο στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για δίωξη και καταδίκη του Beny Steinmetz, που όντας πολιτικά υποκινούμενη παραβίασε τα δικαιώματα της υπεράσπισης του.

Η απόφαση του CCF ανέφερε οτι ο Στάινμετζ  ενεπλάκη στην πραγματικότητα σε πολιτική και εμπορική διένεξη μεταξύ ενός απογόνου του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Η επιτροπή έκρινε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Ρουμανία, λήφθηκαν παράνομα ανακριτικά μέτρα κατά του Στάινμετζ κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η επιτροπή προβληματίστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ρουμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (SRI) είχε “ελεύθερα χέρια” για να διευθετήσει τα προϊόντα της ανάκρισης ως μέρος της έρευνας και να “επιλέξει” τις κλήσεις που θα εξετάζονταν από το δικαστήριο, χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ στον ίδιο τον κατηγορούμενο Steinmetz δεν επετράπη πρόσβαση στα υλικά.

Ο περιορισμός της πρόσβασης του Steinmetz στο υλικό της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εντολών υποκλοπής και των προϊόντων τους, είχε διαβρώσει, σύμφωνα με την απόφαση του CCF, τις αρχές του νόμου και τα δικαιώματά του για δίκαιη δίκη και αποτελεσματική διαχείριση της υπεράσπισής του.

Το CCF επεσήμανε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν φαινομενικά οριστική, οι αρχές του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν τη χορήγηση δικαιώματος έφεσης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Ρουμανία είναι 2η ανάμεσα στα κράτη της Ε.Ε. -μετά την Πολωνία- σε αριθμό εκδόσεων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης (ΕΕΣ). Μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373 ΕΕΣ (την ίδια χρονιά, η Ελλάδα εξέδωσε 406), εκ των οποίων εκτελέσθηκαν 665. Τα άλλα απορρίφθηκαν. Το 2020 η Διεθνής Διαφάνεια δημοσίευσε δείκτες που αποκάλυψαν πως η Ρουμανία είναι μεταξύ των τριών πιο διεφθαρμένων κρατών της Ε.Ε.

Στο μεσοδιάστημα προέκυψαν στοιχεία που έδειξαν ότι η χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, μαστίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και δικαστικής αυθαιρεσίας, δεκαπέντε χρόνια αργότερα -εξ ου και τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου.

Έπειτα από την ασφυκτική πίεση που άσκησαν τα όργανα της Ε.Ε., σχετικά με τη συμμόρφωση της χώρας σε θέματα απονομής Δικαιοσύνης, το 2019 κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας η Έκθεση για τις δικαστικές υποθέσεις διαφθοράς. Μολονότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας υιοθέτησε την Έκθεση στις 15/10 του 2019, αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μόλις λίγες μέρες και ενώ έγιναν ουκ ολίγες προσπάθειες να παραμείνει στην αφάνεια.

 

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *