Είστε εδώ
Home > FAQ news > Η απάντηση Τζανακόπουλου στη νέα προσπάθεια των Τούρκων να “γκριζάρουν” της ελληνική βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”! Προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ – Δεν επιβεβαίωνεται παραβίαση

Η απάντηση Τζανακόπουλου στη νέα προσπάθεια των Τούρκων να “γκριζάρουν” της ελληνική βραχονησίδα “Μικρός Ανθρωποφάς”! Προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ – Δεν επιβεβαίωνεται παραβίαση

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε νωρίτερα ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει τις προηγούμενες μέρες νεαροί από τους Φούρνους στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», νοτιοανατολικά των Φούρνων.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Πηγή και Φωτογραφίες: samos24.gr / documentonews.gr

Leave a Reply

Top