Είστε εδώ

Η απάντηση του Αλ. Τσίπρα στους κήνσορες: «Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα» (vid)

«Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα»
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Παύλου Πολάκη περί δικαστηρίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η φράση που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απομονώθηκε και επί της ουσίας διερμήνευε το λαϊκό αίσθημα:
«Απομονώθηκε μια φράση του κ. Πολάκη. Απλά διερμήνευσε το λαϊκό αίσθημα, δηλαδή ότι ο κόσμος θέλει να δει επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν φυλακή, αλλά πρέπει να αναδεικνύουν υποθέσεις, να δίνει στοιχεία και να διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς για να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε γιατί έστησε σε βάρος του σκευωρία από τον ΣΥΡΙΖΑ; Η χρεοκοπία οφείλεται κατά το 1/3 από τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες; Οι πολιτικές ευθύνες δόθηκαν ο κόσμος του έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου, εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα».

«Πλαστή η εικόνα των δημοσκοπήσεων, θα είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές»

Ο πρωθυπουργός επιβεβαλιωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, και προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
« Όλο αυτό το διάστημα, η αντιπολίτευση αξιοποιεί μια υπεροπλία που έχει σε ΜΜΕ μέσω πρόσβασης σε συμφέροντα και δημοσκοπικές εταιρείες ώστε να διαμορφώνει μια πλαστή εικόνα, ότι προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις. Τις απαντήσεις θα δώσει η ίδια η ζωή. Και όταν πάμε στις ευρωεκλογές και ο κ. Μητσοτάκης διαπιστώσει πως θα είμαστε πρώτο κόμμα, θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες δύσκολες για τον πρόεδρο της ΝΔ. Στόχος μας είναι η πρώτη θέση στις ευρωεκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μας λέει τι θέλει να κάνει με τη χώρα» συνέχισε.
«Μας έχει πει κάτι για το αύριο; Πώς την οραματίζεται αυτή τη χώρα; Οραματίζεται ένα συνταξιοδοτικό Πινοτέτ; Και αν δεν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα θα χάσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις» είπε.
«Θα περάσει το Σκοπιανό από τη Βουλή»
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή και αισιόδοξος πως παρά το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος θα την καταψηφίσει, η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία:
«Η συμφωνία θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης αρχίζει και καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, αυτή η συμφωνία ωφελεί τη χώρα. Ιδίως οι συμπολίτες μας στη Β. Ελλάδα κατανοούν ότι η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων γυρνώντας την πλάτη στους γείτονες. Το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία είναι θετικό [για της συμφωνία],παρά τις διαφωνίες. Και εάν ο κ. Μητσοτάκης άφηνε την κατά συνείδηση ψήφο, η συμφωνία θα έπαιρνε πολλούς περισσότερους ψήφους».
Ως προς την επόμενη ημέρα στη Βουλή μετά την ψηφοφορία για τις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Θα έχουμε την πλειοψηφία και μετά την ψήφιση. Άλλωστε και ο κ. Καμμένος δήλωσε πως δεν θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος για παλινόρθωση. Θα βρεθεί σε ένα δίλημμα: από τη μία είναι το θέμα αρχών που αντιμετωπίζει, από την άλλη αυτά που έχουμε να κάνουμε. Πιστεύω ότι σε αυτό το κρίσιμο δίλημμα θα πάρει ορθή απόφαση, και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αποτελέσει ο κ. Καμμένος εμπόδιο στην ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα».

Συνταγματική αναθεώρηση
Εξηγώντας την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό εάν δεν τελεσφορήσουν και οι έξι ψηφοφορίες που προτείνονται, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
«Φροντίσαμε στην τελική πρόταση, η εκλογή από τον λαό να είναι η ύστατη λύση έπειτα από πολλές προσπάθειες. Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση για να βρεθούν οι 180 ψήφοι. Στόχος μας δεν είναι η πολιτειακή αλλαγή, αλλά να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο, να μη διαλύεται το κοινοβούλιο όταν δεν βρίσκονται οι 180. (…). Για να είναι αυτό το μοντέλο σταθερό χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα, χωρίς να εκβιάζονται οι κυβερνήσεις. Να μην πέφτουν με αποτυχία εκλογής του ΠτΔ ή με μια πρόταση δυσπιστίας».
Περιγράφοντας το εκλογικό σύστημα υπογράμμισε: «Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%. Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση».
Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *