Είστε εδώ
Home > FAQ news > Γκρέμισε με πάταγο το αφήγημα της κυβέρνησης περί αναιμικής ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Γκρέμισε με πάταγο το αφήγημα της κυβέρνησης περί αναιμικής ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Μια επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήρθε να διαψεύσει όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του οικονομικού επιτελείου της να παρουσιάσει ως «αναιμική» την ανάπτυξη της χώρας κατά τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, δηλαδή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ διορθώνονται προς τα πάνω τα στοιχεία για το ΑΕΠ κατά το α’ και το β’ τρίμηνο εφέτος «λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και λόγω ενημερωμένων στοιχείων βραχυχρόνιων δεικτών» όπως αναφέρεται συγκεκριμένα.

Έτσι, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,4% το α’ τρίμηνο (από 1,1% που είχε αρχικά εκτιμήσει) και 2,8% το β’ τρίμηνο του 2019 (από 1,9% αρχική εκτίμηση!).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το σύνολο του τρέχοντος έτους ανάπτυξη της τάξης του 2% και αύξηση του ΑΕΠ 2,8% για το 2020, ενώ οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είναι χαμηλότερες.

Επιπλέον, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,7% το γ’ τρίμηνο 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Σημειώνεται πως μετά την εκλογική νίκη της η Νέα Δημοκρατία και ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιχείρησαν να υποτιμήσουν τα στοιχεία και την Ανάπτυξη που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (22 Ιουλίου 2019) ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είναι δεδομένο ότι η οικονομία, αφού βυθίστηκε – μετά το θετικό ρυθμό ανάπτυξης του 2014 – και πάλι στην ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, μπήκε σε διαδικασία μεγέθυνσης, με αναιμικό όμως ρυθμό, χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις. Το 1ο τρίμηνο του 2019, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού, ενώ διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το έτος.»

Πηγή: documentonews.gr

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

One thought on “Γκρέμισε με πάταγο το αφήγημα της κυβέρνησης περί αναιμικής ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΛΣΤΑΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Leave a Reply

two × 4 =

Top