Είστε εδώ

Γιατί κάθε καλοκαίρι πεθαίνουν χιλιάδες ψάρια στο Σχινιά: Εγκρίθηκε μελέτη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής

Εγκρίθηκε τον κονδύλι για το ερευνητικό πρόγραμμα για την ιχθυοπανίδα του Σχοινιά Μαραθώνα και τα μέτρα πρόληψης – αντιμετώπισης της θνησιμότητας των ψαριών, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου. To έργο, με προϋπολογισμό 30.876 ευρώ, προβλέπει την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου – Σχοινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής.
Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα, ιδίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Η έρευνα,  αφορά στη διερεύνηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και του σχεδιασμού τεχνικών λύσεων αποκατάστασης, καθώς και στην εν γένει «παρακολούθηση του φαινομένου που αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τη φυσική λειτουργία του υγροτόπου, όσο και για τη δημόσια υγεία».
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται κρούσματα μαζικής θνησιμότητας χελιών και άλλων ψαριών στον υγρότοπο και μόνο το 2016 υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 25 τόνοι χελιών εγκλωβίστηκαν και πέθαναν στους υπερχειλιστές του Κωπηλατοδρόμιου Σχοινιά.
Ο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών μέσα στα νερά σε κατάσταση σήψης προκαλεί έντονη δυσοσμία και εγκυμονεί σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους.
Η ρύπανση από τα νεκρά ψάρια αποτελεί σοβαρή απειλή για τον υγρότοπο και τους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου, σχετίζεται δε με τα τεχνητά εμπόδια στην φυσική μετανάστευση των χελιών και με την διαχείριση των υδάτων του Μεγάλου Έλους του Εθνικού Πάρκου.
Περιοχή εκπόνησης του ερευνητικού έργου είναι η ευρύτερη περιοχή της Σχοινιά-Μαραθώνα και της λεκάνης απορροής του Χάραδρου Αττικής.
Πηγή: ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *