Είστε εδώ
Home > FAQtastic > Γιατί απολαμβάνουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες;

Γιατί απολαμβάνουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες;

συναυλία

Καλοκαίρι 2022, με τα μέτρα covid-19 σε αναστολή. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με στιγμιότυπα από συναυλίες, και τα στάδια με κόσμο. Κόσμο που διψάει να ακούσει ζωντανά τα αγαπημένα του τραγούδια, δίπλα σε αγνώστους, και πληρώνει αρκετά χρήματα γι’ αυτό. Έχετε αναρωτηθεί γιατί όλος αυτός ο κόσμος, πηγαίνει σε συναυλίες και δεν αρκείται απλά στο να ακούσει μουσική, στο σπίτι;

Μια πολύ ωραία απάντηση δίνει η Brene Brown στο βιβλίο της “Δείξε Γενναιότητα στα δύσκολα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. H Brown, κάτοχος PhD, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, αναφέρει στη σελίδα 131 του βιβλίου:

“Οι στιγμές του συλλογικού συναισθήματος δε μας υπενθυμίζουν απλώς τις προοπτικές σύνδεσης που υπάρχουν ανάμεσά μας, μας υπενθυμίζουν και τι ισχύει σε σχέση με το ανθρώπινο πνεύμα μας. Είμαστε φτιαγμένοι για να συνδεόμαστε”.

Σημειώνει ότι αυτές τις στιγμές με αγνώστους, τις χρειαζόμαστε ως υπενθύμιση του ότι, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να αντιπαθούμε κάποιον στο Facebook ή ακόμα και από κοντά εξακολουθούμε να είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι. Σε μια εποχή, λοιπόν, που ο διαχωρισμός είναι καθημερινότητα, τέτοιες εμπειρίες μας δίνουν την αίσθηση της σύνδεσης, ότι ανήκουμε, ότι είμαστε μαζί.

Εκτός από τη Brown, απαντήσεις έχουν προσπαθήσει να δώσουν διάφοροι ερευνητές κατά καιρούς. Έρευνα που έγινε το 2016, επιβεβαιώνει το περί “σύνδεσης”, ενώ επίσης αναφέρει στα συμπεράσματά της ότι σημαντικός παράγοντας που μας οδηγεί να θέλουμε να πηγαίνουμε σε ζωντανά μουσικά θεάματα, είναι η πιθανότητα να ακούσουμε κάτι νέο.  Γενικά, το απροσδόκητο που έχει μια συναυλία συγκριτικά με το “προβλέψιμο” ενός δίσκου, φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί πηγαίνουμε σε συναυλίες.

Τέλος, φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω, μαζί με το ότι και το αγαπημένο συγκρότημα ή τραγουδιστής είναι εκεί μπροστά μας, ζωντανά και συνδέεται μαζί μας, οδηγούν τελικά σε μια πολύ δυνατή μουσική εμπειρία, όπως έχει προκύψει και σε έρευνα. Η μοναδική αυτή εμπειρία, μας οδηγεί στο θέλουμε να κλείσουμε θέση και στην επόμενη συναυλία, και στην επόμενη, και στην επόμενη…

Αφήστε μια απάντηση

Top