Είστε εδώ
Home > FAQ news > Γερμανικό “Μνημόνιο”! Κομισιόν: Με αξιολόγηση και σε δόσεις εφόσον πιάνονται οι στόχοι η εκταμίευση των χρημάτων στα κράτη-μέλη! Προαπαιτούμενα … “μεταρρυθμίσεις” και “επενδύσεις” (Δηλαδή μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις)

Γερμανικό “Μνημόνιο”! Κομισιόν: Με αξιολόγηση και σε δόσεις εφόσον πιάνονται οι στόχοι η εκταμίευση των χρημάτων στα κράτη-μέλη! Προαπαιτούμενα … “μεταρρυθμίσεις” και “επενδύσεις” (Δηλαδή μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις)

Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του The Faq που από χτες έγραψε :“Δημοσιονομική πειθαρχία προαπαιτούμενα και εποπτεία για την σταδιακή αποδεσμευση των πακέτων βοήθειας!”

Από φέτος λοιπόν τον Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να παρουσιάζουν τη μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα (ΣΣ: Βλέπε μέτρα – ιδιωτικοποίησεις με πρώτο “θύμα” την ΔΕΗ και επόμενο περιοχές Natura για αιολικά πάρκα ) των χωρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έως το 2024. Η υποβολή τους -πέραν των πρώτων σχεδίων που θα είναι δυνατή από φέτος για να επιταχυνθεί η παροχή στήριξης- θα γίνεται έως τις 31 Απριλίου του 2021 και του 2022. Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ιδιαίτερα σε αυτά που αφορούν στη μετάβαση σε μία πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Η Κομισιόν θα αξιολογεί τα σχέδια με βάση διαφανή κριτήρια και θα αποφασίζει για τη χρηματοδοτική βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα-μέλος (με τη μορφή επιχορήγησης και, εφόσον ζητηθεί, δανείου). Οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα εκταμιεύονται σε δόσεις με την ολοκλήρωση κάποιων ορόσημων και στόχων που θα καθορίζονται από τις χώρες-μέλη στα σχέδιά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες ένα πολυετές πλαίσιο (MFF 2021-2027) για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο θα έχει συνολικό ύψος 1,85 τρισ. ευρώ. Αυτό το πλαίσιο αποτελείται από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, και από επιπλέον 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα δανεισθεί η ίδια από την αγορά, κυρίως για να προικοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα δοθούν στις χώρες της ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων. Το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα από τα 750 δισ. ευρώ , σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμάται περίπου στα 32 δισ. ευρώ και αναλύεται σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και δάνεια της τάξης των 9,5 δισ. ευρώ.

Από τα 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 560 δισ. ευρώ θα δοθούν για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από αυτά τα 310 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ δάνεια. Επιπλέον 50 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής, δηλαδή τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (για τα οποία προβλέπονται συνολικά πόροι ύψους 373,2 δισ. ευρώ). Ένα ποσό της τάξης των 26 δισ. ευρώ προβλέπεται για το «Εργαλείο Φερεγγυότητας της ΕΕ», το οποίο, όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον, προβλέπονται 43,5 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe και το ταμείο InvestEU, 15 δισ. ευρώ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (που προτείνεται να έχει συνολικούς πόρους 348,3 δισ. ευρώ) και 30 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

– Διαβάστε: Η συμβιβαστική λύση της Κομισιόν για τη …σωτηρία της. ( του Κώστα Αρβανίτη ) Η συμβιβαστική λύση της Κομισιόν για τη …σωτηρία της. ( του Κώστα Αρβανίτη )
– Διαβαστε: “Βόμβα” από το euro2day ! ” 7ετές δημοσιονομικό πλάνο και επιτροπεία κάθε έξι μήνες” περιλαμβάνει το “σχέδιο Μάρσαλ” της Κομισιόν!” 7ετές δημοσιονομικό πλάνο και επιτροπεία κάθε έξι μήνες” περιλαμβάνει το “σχέδιο Μάρσαλ” της Κομισιόν!

Leave a Reply

18 − 12 =

Top