Είστε εδώ

Γ. Βασιλειάδης: «Δίπλα στον λαό όπως το 2010-14»! Τι συνέβη την 1η μέρα της Συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι “κοσμογονικές” αλλαγές που έρχονται στην ΤΑ! Οι τοποθετήσεις, οι διαφωνίες και οι … Ομπρέλες

Στο «φουλ» βάζει τις μηχανές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ξεκινώντας το Σάββατο 22/10 τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις απαιτήσεις που διαμορφώνεί ο «θερμός» προσεχής πολιτικός και οικονομικός χρόνος.

Οι εργασίες της ΚΕ συνεχίζονται αύριο το πρωί και ολοκληρώνονται με την έγκριση της πολιτικής απόφασης.

Τον τόνο φυσικά στη σημερινή, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, έδωσε η εναρκτήρια τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της γραμματέα της ΚΕ Ράνιας Σβίγκου, καθώς και αυτή του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη (περισσότερα παρακάτω).

Το κόμμα ανοίγει τον διάλογο και τις εργασίες αναζητώντας τη μεθοδολογία του επόμενου διαστήματος, κάνοντας από τις πρώτες τοποθετήσεις σαφές πως εντείνει τον βηματισμό του τόσο ως προς το αντιπολιτευτικό του αποτύπωμα, όσο όμως και στο σκέλος της ίδιας της θεμελίωσής του στην κοινωνία. Διαπιστώνεται αδυναμία της κυβέρνησης να υποστηρίξει την ελληνική κοινωνία, καθώς και λανθασμένες επιλογές της Ευρώπης, απέναντι στα οποία θα πρέπει να υπάρξει η ηχηρή παρέμβαση της αριστεράς.

Ειδική έμφαση στο τελευταίο έχει δοθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τους Χρήστο Σπίρτζη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταθέτουν τις εισηγήσεις τους -σχετικά με την αυτοδιοίκηση και τον εργασιακό-συνδικαλιστικό τομέα αντίστοιχα- κατά την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής, δίνοντας έτσι και το στίγμα δύο εκ των πυλώνων του τελικού προγραμματισμού που θα προκύψει από τη διήμερη συνεδρίαση.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ομιλίες των μελών της ΚΕ. Στην κλειστή συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην πολιτική συγκυρία, την κυβερνητική πολιτική, την υπόθεση των υποκλοπών, τις διεθνείς εξελίξεις. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε στη στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον συνδικαλιστικό τομέα, ενώ τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής»

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η παρέμβαση και η λειτουργία του κόμματος τους ερχόμενους μήνες θα κληθούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος, σε μια στιγμή που η χώρα περνάει μια πρωτοφανή και πολύπλευρη κρίση:

«Νομίζω ότι πρέπει να κουβεντιάσουμε, ν’ ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως όμως να προσπαθήσουμε να δώσουμε εξηγήσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που θα βοηθήσουν τον σχεδιασμό μας. Για το πού πάει η χώρα, πού πρέπει και θέλουμε να πάει, μέσα σε ένα κόσμο ανασφάλειας και κινδύνων, πώς θα θέσουμε ανάχωμα σ’ αυτή την  κρίση με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη, πώς θα ξεφύγουμε από το σημερινό καθεστώς που υπονομεύει το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και δουλεύει εντατικά για τα κέρδη μια μικρής και κρατικοδίαιτης ελίτ

«Δράση» όχι «υπομονή»

[…] Σε αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι: εμείς τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε; Επιτρέψτε μου να πω πρώτα πρώτα τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε απλά να περιμένουμε, να ζητάμε από τον κόσμο να κάνει υπομονή μέχρι εμείς να βγούμε στην κυβέρνηση.

Δεν πρέπει να ζητάμε από τον κόσμο υπομονή, συντρόφισσες και σύντροφοι. Πρέπει να ζητάμε δράση. Όχι υπομονή.

Το έχουμε πει πολλές φορές μεταξύ μας στα βήματα των συνεδριάσεών μας, των Κεντρικών μας Επιτροπών, ότι δεν μας αφορούν εμάς οι θεωρίες των ώριμων φρούτων, ή οι θεωρίες των πολιτικών κερδών από την κυβερνητική φθορά. Γιατί αυτή η φθορά δεν είναι μόνο η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και φθορά της κοινωνίας. Κοστίζει αυτή η φθορά σε ανθρώπινες υπάρξεις, σε δυστυχία, σε ανασφάλεια, τσαλακώνει την αξιοπρέπεια και οδηγεί τμήματα της κοινωνίας μας στο βάλτο της απόγνωσης.

«Αντίσταση στην αγριότητα» – Έξι σημεία

Να συμβάλουμε στην αντίσταση κάθε κοινωνικού στρώματος και της κοινωνίας συνολικά στην αγριότητα των μέτρων και των πολιτικών της κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ø Αντίσταση, όταν το καθεστώς αυτό επιχειρεί να περάσει τροπολογίες, για παράδειγμα, που διευκολύνουν το ξεσπίτωμα ανθρώπων από τα αρπακτικά funds, ή τις μεταθέτει στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, γιατί αυτό θα κάνουν τώρα. Αλλά είχαμε μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 30.000 τέτοιους πλειστηριασμούς.

Ø Αντίσταση, όταν στερούν την αξιοπρέπεια από τον εργαζόμενο και του τάζουν αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Και είμαστε η 2η από το τέλος από τον πάτο μετά τη Βουλγαρία χώρα σε κατά κεφαλήν εισόδημα, πράγμα που έχει να κάνει με τους πολύ χαμηλούς μισθούς, το πολύ χαμηλό εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη.

Ø Αντίσταση, όταν μοιράζουν και μοιράζονται προκαταβολικά τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα ήταν μια ελπίδα, μια ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και όταν αρνούνται στη Βουλή ακόμη να υπάρχει και διακομματικός έλεγχος.

Ø Αντίσταση, όταν διοχετεύουν δισεκατομμύρια από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη, στους κερδοσκόπους της ενέργειας, που η αισχροκέρδειά τους έχει παραμείνει ανεξέλεγκτη, πάνω από 3 δις ευρώ τα υπερκέρδη μέσα σε έναν χρόνο και ούτε ένα ευρώ φορολόγηση.

Ø Αντίσταση, όταν καταστρατηγούν δικαιώματα. Όταν επιχειρούν να εμφανιστούν ως κανονικότητα οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί και η κακοποίηση. Όταν πέφτουν από παράθυρο των Πανεπιστημίου μας παιδιά γιατί δεν χωρούν στην αίθουσα και δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Ø Αντίσταση στα μικρά, τα καθημερινά αλλά και στα μεγάλα. Αντίσταση παντού.

Αλλάζει ο χαρακτήρας των συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής

Στα καθήκοντα και στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο του πολιτικού στόχου που έθεσε το τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της, το πρωί του Σαββάτου 22/10, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Ράνια Σβίγκου

Όσον αφορά στα οργανωτικά ανέφερε: «Θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε ένα διαφορετικό χαρακτήρα των συνεδριάσεων της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα θέματα και να καταλήγουν σε συγκεκριμένες δράσεις». Ξεκαθάρισε ότι «μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας και της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς και στο συνδικαλιστικό κίνημα». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «προχωράμε στη συγκρότηση και στην ενοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων».

Ακολούθως είπε ότι σταδιακά τα μέλη της ΚΕ θα έχουν συγκεκριμένη χρέωση. Η αρχή θα γίνει στην σημερινή συνεδρίαση που θα αποφασιστούν οι νέοι συντονιστές και αναπληρωτές των τομέων δράσης του κόμματος. «Τα τμήματα θα πρέπει να είναι συγκροτημένα και να παράγουν πρωτογενές υλικό και είναι απαραίτητη η διατμηματική συνεννόηση και η συνεννόηση με τα Ινστιτούτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανήγγειλε τη συγκρότηση δύο νέων Επιτροπών την Επιτροπή Πολιτικής Ανάλυσης και Στρατηγικής με υπεύθυνο τον Στέφανο Τζουμάκα, και την Επιτροπή Θεωρίας και Επιμόρφωσης με υπεύθυνο τον Αριστείδη Μπαλτά.

Κόμμα ζωντανό «δίπλα στον λαό όπως το 2010-14»

«Για να επιτύχουμε το τρίπτυχο Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Ανατροπή χρειαζόμαστε ένα κόμμα ζωντανό. Με προγραμματισμό δράσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, με ανάλυση δεδομένων, με στοχοθεσία και λογοδοσία», τόνισε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης.

«Χρειαζόμαστε ένα κόμμα με ιδεολογική και πολιτική θωράκιση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΕ, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο «είναι κομβικός ο ρόλος της προτεινόμενης επιτροπής Θεωρίας και επιμόρφωσης που σε συνεργασία με τα ινστιτούτα του κόμματος σε νέο ρόλο και με εξωστρεφή διάθεση και δράση θα επαναφέρουν την πολιτική συζήτηση και επεξεργασία στο επίκεντρο». Στόχος, είπε, να υπάρχουν επεξεργασίες των πολιτικών του κόμματος, ο εμπλουτισμός τους με τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και η θεωρητική επεξεργασία με στόχο τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Κεντρικά «ραντεβού» του επόμενου διαστήματος

Ο αναπληρωτής Γραμματέας υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος το επόμενο διάστημα είναι η διάχυση παντού του προτάγματος του κόμματος για «Δικαιοσύνη παντού».

Επισήμανε ταυτόχρονα και τρία ορόσημα: Η απεργία της 9ης Νοέμβρη, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και η κινητοποίηση κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πέρα από τις εκδηλώσεις είτε τις κεντρικά, είτε τις τοπικά σχεδιασμένες με βάση τις πολιτικές διεργασίες κάθε περιοχής, σχεδιάζεται διήμερη πανελλαδική εξόρμηση την 1-2 Νοεμβρίου για την ακρίβεια και το κάλεσμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 9/11.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται για την περίοδο από αρχές Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου ημερίδες σε όλες τις πρωτεύουσες νομών αλλά και στις μεγάλες πόλεις με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος και διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής, «των δεσμεύσεων μας για μια διαφορετική πολιτική, για την πολιτική αλλαγή, για δικαιοσύνη παντού».

«Eνδυνάμωση των δομών αλληλεγγύης μας»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι «μπροστά και σε ένα δύσκολο χειμώνα που βρίσκει του πολίτες σε πρωτοφανή κρίση αλλά και την κοινωνία καθημαγμένη, με προφανή κατάρρευση όλων των κοινωνικών δομών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να βρίσκεται εκεί. Όπως ήταν και το 2010-2014». «Με ενδυνάμωση των δομών αλληλεγγύης μας αλλά και τον επανασχεδιασμό τους ώστε να καλύπτουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται», είπε, σημειώνοντας ότι το πρόταγμα ήταν και θα είναι «Κανένας μόνος του στην κρίση».

Στην τοποθέτησή του νωρίς το μεσημέρι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προέτρεψε τα μέλη του οργάνου «να πείσουμε για αυτά που λέμε ακόμα και πράγματα που δεν είναι πλειοψηφικά στην κοινωνία, αλλά να ξέρει ο κόσμος ποιοι είμαστε». «Πρέπει» είπε «να έχουμε αξιοπιστία σε  αυτό που κάνουμε. Το βασικό είναι να μην αναιρεί ο ένας τον άλλο».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε στο ζήτημα της υπεράσπισης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και της ανάγκης τα αυτοδιοικητικά σχήματα που θα συγκροτηθούν να πληρούν κάποιες πολιτικές προϋποθέσεις. Ο βουλευτής Επικρατείας, πρότεινε επίσης τα εθνικά να συζητηθούν σε χωριστή συνεδρίαση.

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε για την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας «κι όχι απλώς να την αφουγκραστούμε», ενώ ο Νίκος Φίλης, μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκε το δικαίωμα στον «εσωκομματικό διάλογο».

Από τα στελέχη της πλειοψηφίας, μεταξύ άλλων τη σημερινή μέρα τοποθετήθηκε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είπε πως το πραγματικό δίλημμα είναι πολιτική αλλαγή ή η συνέχιση ενός φαύλου καθεστώτος και προέτρεψε το κόμμα να μιλά καθαρά για την επαναφορά του Δημόσιου στη ΔΕΗ, και την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πάντως, από την πλευρά της Ομπρέλας υπάρχει διαφωνία στο σημείο του Σχεδίου της Πολιτικής Απόφασης που αναφέρεται στην επέκταση των χωρικών υδάτων όσον αφορά τα εθνικά, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δυναμιτίζει την προοπτική του διαλόγου με την Τουρκία. Αναμένεται να ζητήσει να αποσυρθεί από το τελικό κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, από την άλλη δεν αναμένεται να επιμείνει αν αυτό δε συμβεί.

Γενικά, αρκετά στελέχη της Ομπρέλας στις τοποθετήσεις έθεσαν ως θέμα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να παίζει στο γήπεδο του αντιπάλου, όπως για παράδειγμα στα εθνικά, μπαίνοντας μάλιστα στη διαδικασία να πλειοδοτεί σε πατριωτισμό καθώς δε γίνεται πειστικός.

Διαφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε από πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για πρόταση της εισήγησης Σπίρτζη για την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την οποία θα συγκροτηθεί ένα Δίκτυο αποτελούμενο από 130 στελέχη κάθε ένα από τα οποίο θα είναι υπεύθυνο για τρεις δήμους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκε πιο έντονα ο Δημήτρης Βίτσας εκφράζοντας αρκετούς συντρόφους του από την Ομπρέλα που είδαν στην πρόταση αυτή την συγκρότηση ενός άτυπου μηχανισμού ή αλλιώς «παραμηχανισμού» που παρακάμπτει τις Νομαρχιακές του κόμματος και τις οργανώσεις.

Πηγή: left.gr / topontiki.gr

Μια σκέψη στο “Γ. Βασιλειάδης: «Δίπλα στον λαό όπως το 2010-14»! Τι συνέβη την 1η μέρα της Συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι “κοσμογονικές” αλλαγές που έρχονται στην ΤΑ! Οι τοποθετήσεις, οι διαφωνίες και οι … Ομπρέλες

  1. Εσείς τα λέτε, εσείς τ’ ακούτε αναμεταξύ σας, καθένας το μακρύ του και το κοντό του.Αυτό που δεν κάνετε, το βασικότερο κατά την γνώμη μου και όχι μόνο-το εισπράτω καθημερινά από τον περίγυρό μου, είναι να ρίξετε το βάρος στις κατά τόπους ΟΜ, να τις ενεργοποιήσετε, πολλές απ’ αυτές είναι υπό διάλυση, έχουν παρισφύσει διάφορα στοιχεία με συμπεριφορές αντίθετες με τις αρχές του κόμματος και με την ανοχή των καρεκλοκένταυρων των επικεφαλής των Νομαρχιακών, αγνοούν επιδεικτηκά τις προτάσεις των μελών και ειδικά για αποφάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίας και αναφέρομαι στις επιλογες-αυθέραιτες υποφηφίων των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, που στην πορεία απεδείχθησαν παντελώς λαθεμένες και στις οποίες έγινε αναφορά στην ΚΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *