«Εξέγερση» εμπόρων Κοζάνης: Θα ανοίξουν τη Δευτέρα παρά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά – “Η κατάσταση δεν πάει άλλο είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε”

Χωρίς άλλη αναβολή, οι καταστηματάρχες της Κοζάνης αποφάσισαν να αψηφήσουν την ανακοίνωση Χαρδαλιά που τους θέλει να παραμείνουν κλειστοί, και να «σηκώσουν ρολά» την Δευτέρα 12 Απριλίου στις 10:00 αφού θα έχει προηγηθεί στις 9:00 συμβολική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της πόλης.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής ο Ν.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη (μόνο με click away) και την Αχαΐα (με click away και click in shop), με την Κοζάνη να μένει εκτός λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Θανάσης Δραγατσίκας, μίλησε στο ethnos.gr και το Ρωμανό Κοντογιαννίδη αναφέροντας πως δεν πρόκειται να τους σταματήσουν ούτε οι έλεγχοι ούτε τα πρόστιμα, καθώς, όπως φαίνεται στη δήλωση του, οι έμποροι της Κοζάνης βρίσκονται «στα όρια τους» με τις κυβερνητικές αποφάσεις που τους εξαιρούν από τις περιοχές που άνοιξαν τα καταστήματα τους και πάλι.

Παράλληλα, τόνισε πως η Κοζάνη ήταν η πρώτη πόλη που έκλεισε τα καταστήματα της και από τότε αυτά έχουν λειτουργήσει μόνο για 40 μέρες ενώ ακόμη και τα Χριστούγεννα λειτούργησαν με τη μέθοδο του click away για 5 ημέρες και για 30 ημέρες με click away και click in shop

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης:

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Και την προηγούμενη εβδομάδα με νύχια και με δόντια κρατήσαμε τους συναδέλφους, για να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Είμαι σίγουρος ότι θα ανοίξει το κατάστημά του τουλάχιστον το 99,9% των εμπόρων της πόλης μας.

Δηλαδή, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δουλέψαμε μόνο τις μισές ημέρες. Αν εξαιρέσουμε και τις Κυριακές, δε δουλέψαμε περισσότερες από 40 ημέρες κανονικά όλο αυτό το διάστημα. Ο οικονομικός μαρασμός που αντιμετωπίζουμε, είναι τεράστιος. Πήραμε εμπορεύματα και δεν ξέρουμε, πώς θα τα πληρώσουμε. Θα χάσουμε όλους τους προμηθευτές μας, αφού δε θα έχουμε χρήματα για να τους πληρώσουμε και είναι λογικό να σταματήσουν να δίνουν άλλο με πίστωση. Για να φτάσουμε σε σημείο να αδιαφορούμε για τα πρόστιμα, φανταστείτε σε πόσο απελπιστική θέση βρισκόμαστε. Είναι αδιανόητο να δημιουργούνται ουρές και συνωστισμός στα σούπερ – μάρκετ και να επιβαρύνουν το επιδημιολογικό φορτίο τα καταστήματα λιανικού εμπορίου με δύο άτομα σε κάθε μαγαζί. Έχουμε μαζί μας όλους τους πολίτες της Κοζάνης, αφού και αυτοί θέλουν να ψωνίσουν για ψυχολογικούς λόγους. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε».