Είστε εδώ

“Έβαλε πάγο” στον Νίμιτς ο Κοτζιάς: “Να μην περιγράφει και μάλιστα λανθασμένα την πολιτική της Αθήνας” – Στο πλευρό του Ζάεφ η πλειοψηφία των Σκοπιανών

Με μία αυστηρή ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει θέση, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του ονοματολογικού και ειδικότερα τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.
Σε μία μακρά συνομιλία που είχε μαζί του σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».
Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».
Δημοσκόπηση πΓΔΜ: Το 61% υπέρ συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη σε ΝΑΤΟ-ΕΕ
Σήμερα, επίσης, δημοσιοποιήθηκε δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Societas Civilis, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ, ειδικά των Αλβανών, στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ για επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα.
Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και σύμφωνα με αυτήν το 61% των ερωτηθέντων εκφράζει την υποστήριξή του σε μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με το 43% να εκφράζει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση Ζάεφ για συμφωνία, ενώ το 18% να είναι θετικό στην υποστήριξη της κυβέρνησης.
Συνολικά το 50% των Σλάβων (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 30% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 20% των ερωτηθέντων) δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν αλλαγή στην ονομασία χάριν της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς της μειονότητας στη γείτονα χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία, το 95% συνολικά, θα υποστήριζε αλλαγή του ονόματος (απόλυτη υποστήριξη εξέφρασε το 84% και θετικό για υποστήριξη απάντησε το 11%).
Στην ερώτηση εάν «η αλλαγή ονόματος θα άλλαζε το νόημα του τι είναι η ‘’Μακεδονία’’ και ο ‘’Μακεδονικός λαός’’», το 34% απάντησε ότι η αλλαγή θα άλλαζε «εντελώς» το νόημα, το 19% απάντησε ότι θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα, 33% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε καθόλου το νόημα και 4% απάντησε ότι δεν θα άλλαζε «μερικώς» το νόημα.
Πηγή: left.gr, koutipandoras.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *